Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

×
Codul embed a fost copiat

Românilor le place carnea de porc, dovadă că mănâncă aproximativ 30 de kilograme pe an. În schimb, consumă de 5 ori mai puţină carne de vită.

Asta şi pentru că mult timp au încercat fripturi de vită de la vaci de lapte greu de mestecat. În ultimii ani însă, consumatorii au început să descopere carnea de vită din Argentina, Japonia, Australia sau Scoţia.

Iar fermierii au înţeles că bălțata românească nu e tocmai bună într-un hamburger şi trebuie să aleagă rasele de carne.

Când vine vorba de vită Kobe, nimeni nu poate contesta că oferă cea mai bună friptură. E adevărat că o astfel de delicatesă, adusă din Japonia, costă în Bucureşti 4500 de lei kilogramul. Câteva sute de lei costă şi vita Wagyu din Australia sau Black Angus din Scoţia şi SUA.

Probabil ar fi mai ieftin dacă restaurantele ar aduce produse din fermele româneşti, dar bucătarii susţin că la noi calitatea nu e constantă.

Citește și
sarmale, foodstory
Sarmale de MasterChef. Cum sa faci cele mai bune sarmalute moldovenesti cu carne de miel, de porc sau de vita
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Bucătar: "În România nu se găseşte în permanenţă aceeaşi calitate. Luau pentru maturare şi nu au mai vrut. Era mai tare, nu este calitativă ca cea din străinătate care are un strat de grăsime consistent. O vită bună este o vită îngrăşată, care are grăsime".

Încet, încet, fermierii încep să înţeleagă şi ei că rasele mixte nu oferă o carne suficient de bună. Aşa au apărut în ultimii ani tot mai multe ferme de vaci Angus şi Charolaise.

Fermier: "Este răspândită în peste 70 de țări. Comparativ cu celelalte rase are un potenţial de creştere bun. Un viţel rasa Charolaise câştigă cam un kilogram şi jumătate pe zi.
Bălţata românească este o rasă mixtă de lapte şi carne, nu este atât de bine poziţionată pe piaţa produselor de carne. Este un produs care nu are o carne suculentă".

În magazinele noastre, 90 la sută din carnea de vită este românească. Iar unele hipermarketuri vor să creeze rafturi speciale pentru marfa din fermele noastre.

Florin Căpățâna: "Românii încep să se uite în două direcţii, vor să vadă originea, sunt atraşi de produsele româneşti. Prin acest comportament de cumpărare încurajează dezvoltarea fermierilor şi producătorilor din România. Carnea de vită, dacă este prelucrata într-un mod corect, are acelaşi gust şi aceeaşi savoare cu carnea venită din import".

Anul trecut, România a importat carne de vită de 22 de milioane de Euro, triplu faţă de 2010. Au crescut şi exporturile. Dacă în 2010 am vândut în afara ţării carne de 3,7 milioane de euro, anul trecut am ajuns la 40 de milioane de euro, de zece ori mai mult.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Unui bărbat i s-a îndeplinit ultima dorință: să i se pună în sicriu felul preferat de mâncare
Unui bărbat i s-a îndeplinit ultima dorință: să i se pună în sicriu felul preferat de mâncare

Ultima dorință a unui bărbat din SUA, care obișnuia să spună că nu dorește să fie flămând în viața de apoi, a fost să i se pună în sicriu sandwich-uri cu carne de vită și brânză ( engl. Cheesesteak), de la restaurantul său preferat din Philadelphia.

Sarmale de MasterChef. Cum sa faci cele mai bune sarmalute moldovenesti cu carne de miel, de porc sau de vita
Sarmale de MasterChef. Cum sa faci cele mai bune sarmalute moldovenesti cu carne de miel, de porc sau de vita

Desi sunt mai degraba printre specialitatile de Craciun, sarmalutele sunt dorite de multi si pe masa de Paste, asa ca va invatam o reteta de Masterchef.

Romania a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperechere. Problemele cu care se confrunta crescatorii
Romania a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperechere. Problemele cu care se confrunta crescatorii

Mai avem de asteptat pana sa mancam o friptura frageda si suculenta, dintr-o vaca de rasa straina crescuta aici. Romania a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperecherea vacilor de carne, se plang crescatorii.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.