Motivul pentru care Cristina Țopescu nu va avea parte de o slujbă de înmormântare
Trupul neînsuflețit al Cristinei Țopescu va fi incinerat joi, motiv pentru care nu va beneficia de slujbă sau de orice fel de asistență religioasă din partea Bisericii Ortodexe Române.
„Cu mare tristeţe anunţăm prematura trecere în nefiinţă a Cristinei Ţopescu”, transmite familia Cristinei Țopescu, într-un comunicat.
„Pe această cale vă aducem la cunoştinţă că trupul neînsufleţit va fi depus la capela cimitirului Şerban Vodă (Bellu) miercuri 15 ianuarie ora 14.00. Va fi incinerată conform propriei dorinţe în data de joi 16 ianuarie 2020 la Crematoriul Vitan Bărzeşti”, mai transmite familia Cristinei Țopescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru că va fi incinerată, Cristina Țopescu nu va beneficia de slujbă, deoarece Biserica Română consideră această practică una necreștină.
Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod din 1928, preoții sunt obligați să îi prevină pe enoriași că în cazul în care aleg să fie incinerați după moarte, "Biserica le va refuza orice asistență religioasă, fie la înmormântare, fie la pomenirea pentru morți după înmormântare", scrie basilica.ro.
"Celor ce totuși au fost incinerați sau se vor incinera din proprie voință, să li se refuze orice serviciu religios, atât la înmormântare, cât și la pomenirile pentru morți", scrie în hotărârea Sfântului Sinod.
"În situația în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinței celui decedat, din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state în care incinerarea este obligatorie), chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensă, prin iconomie, în urma studierii amănunțite a fiecărui caz în parte, cu precizarea că, pentru astfel de cazuri, la depunerea urnelor funerare în cripte, se poate oficia doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuală", a mai decis Sfntul Sinod.