Cortegiul funerar al Regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1000 de persoane: "Monarhia salvează România"

×
Codul embed a fost copiat

De la aeroportul Henri Coandă, cortegiul funerar l-a purtat pe Regele Mihai în locul copilăriei sale: Castelul Peleş din Sinaia. Pe drum, mii de oameni şi-au înclinat fruntea şi au spus o rugăciune în gând pentru ultimul monarh al României.

Știrile PRO TV au transmis într-o ediție specială momentul în care a fost adus în țară trupul ultimului Rege al României.

De asemenea, ceremoniile organizate în memoria fostului suveran pot fi urmarite LIVE pe www.stirileprotv.ro, pe parcursul întregii zile, pe canalul de știri online ProTVnews și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

Prin fata catafalcului, pe care a fost aşezată, şi una dintre coroanele istorice ale Regelui Carol Întâi, s-au perindat şeful statului, Klaus Iohannis, politicienii momentului şi alţi oficiali care au ţinut să îi arate, după moarte, respectul cuvenit.

Citește și
Cristian Tudor Popescu, CTP
CTP: "Casa Regala sa isi castige existenta singura, asa cum a facut Regele Mihai după ce nu a mai fost rege"

În mai puţin de două ore, cortegiul funerar a ajuns de la aeroportul Henri Coandă la castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României.

Odată intrate în Sinaia, maşinile au încetinit pentru că lumea care nu a avut acces la castel să poată să şi ia rămas bun. Apoi, într-o linişte mormântală, cortegiul funerar al Regelui Mihai a oprit în faţa castelului.

La Peleş este locul în care s-a născut acum 96 de ani, locul în care a copilărit şi locul din care a fost silit să plece în exil acum o jumătate de veac

Ultimul Monarh al României a fost întâmpinat de două gărzi de onoare, una a Brigăzii 30 Garda Mihai Viteazul şi alta a vânătorilor de munte în ţinută de gală, care au purtat drapelul României cu doliu.

În spatele sicriului s-au aşezat în ordinea vârstei cele 5 fiice ale Regelui Mihai, precum şi nepoţii Nicolae şi Karina de România. Spre deosebire de înmormântarea Reginei Ana, de acum un an şi jumătate, acum a venit în ţară şi Irina Walker, una dintre fetele Regelui, care trăieşte în Statele Unite ale Americii şi a fost exclusă din linia de succesiune. Şi fostul principe Nicolae a fost exclus, dar i s-a permis să participe la înmormântarea bunicului său.

Sicriul acoperit cu stindardul Regelui a fost pus pe catafalc în holul de onoare al Castelului Peleş. La căpătâi i-a fost aşezată o coroniţă de flori albe, iar deasupra, pe o pernuta de catifea, a fost amplasată Coroana de Oţel a Regelui Mihai I. Este una dintre cele 3 coroane, făcută la comanda lui Carol I, dintr-un tun de la Plevna şi păstrată la Peleş.

Catafalcul a fost străjuit în permanenţă de 4 militari cu săbiile ridicate în onor, iar un al cincilea ţinea crucea simplă de lemn pe care sunt trecute doar două cuvinte: Mihai I Rege. În tot acest timp oamenii din Sinaia au ieşit pe străzi mişcaţi de momentul istoric la care au fost martori.

Rând pe rând, la Castelul Peleş, au venit preşedintele României Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose împreună cu membrii guvernului, preşedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu şi şeful deputaţilor Liviu Dragnea, reprezentanţi ai parlamentului şi guvernului de la Chişinău, ambasadori, reprezentanţi NATO

De la castelul Peleş, cortegiul funerar a pornit spre Bucureşti, la Palatul Regal.

Filmul evenimentelor de astăzi live-text

UPDATE 23.00: Filosoful Mihai Şora a fost primul care a intrat în Sala Tronului, imediat după ora 21.00, informează News.ro.

Mihai Şora a şi scris în cartea de condoleanţe, mesajul său fiind: „Adânc îndurerat, la moartea Regelui inimii mele".

21.30: Oamenii continuă să vină la Palatul Regal, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai. Ei vor putea merge la catafalcul Regelui până la ora 24.00.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost depus în Sala Tronului din Palatul Regal din București, iar la căpătâiul suveranului a avut loc o slujbă religioasă.

20:30 Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a ajuns la Bucureşti, miercuri seară, când a fost depus în Sala Tronului a Palatului Regal, unde Majestatea Sa a depus jurământul la vârsta de 19 ani. Sute de persoane au aşteptat pe traseu, iar la Palatul Regal peste 1000 de persoane au aplaudat. Mai mulţi oameni au scandat "Regele şi patria!" şi "Monarhia salvează România!".

Cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf, fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni.

Luminiţele de sărbători au fost stinse în Capitală pe tot traseul cortegiului, iar drapelele au fost coborâte în bernă.

Peste 1.000 de persoane, unele cu drapele tricolore, au aşteptat la Palatul Regal sosirea cortegiului.

După depunerea sicriului în Sala Tronului, va avea loc o ceremonie privată, iar de la ora 21:00 şi până la ora 24:00 cei prezenţi vor putea merge la catafalcul Regelui pentru a se reculege. Cei aflaţi în zona Palatului Regal au primit pliante cu programul funeraliilor şi pe verso cu Imnul Regal.

 UPDATE 18:20 Cortegiul funerar al Regelui Mihai a plecat de la Castelul Peleş, iar în această seară va ajunge la Palatul Regal. Corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal. Ceremonia de miercuri seară de la Palatul Regal va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

UPDATE 17:05 Regele Mihai I va rămâne în memoria românilor un simbol al demnităţii şi nobleţii, prin modul în care şi-a împletit destinul cu evoluţia României moderne, afirmă premierul Mihai Tudose.

"Regele Mihai I va rămâne în memoria noastră, a românilor, un simbol al demnităţii şi nobleţii, prin modul în care şi-a împletit destinul cu evoluţia României moderne. Majestatea Sa a înţeles că locul ţării este alături de statele democratice, luptând constant în ultimii zeci de ani pentru a promova interesele europene şi euroatlantice ale României. Dumnezeu să îl odihnească în pace", a scris şeful Executivului miercuri pe Facebook.

Prim-ministrul Mihai Tudose, vicepremierii Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu şi mai mulţi membri ai Guvernului au mers miercuri la Castelul Peleş, unde i-au adus un ultim omagiu regelui Mihai.

Delegaţia guvernamentală condusă de premierul Tudose a depus o coroană de flori în faţa intrării principale de la Peleş, după care a intrat în Holul de Onoare.

Numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor statului şi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti au transmis condoleanţe, miercuri, la Castelul Peleş, Familiei Regale.

La Peleş au ajuns reprezentanţi diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveţiei, Canadei, Spaniei, Vaticanului şi Marocului.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat şi ei, personal, condoleanţe Familiei Regale. La Castelul Peleş au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Naţional al Audiovizualului sau Jandarmeriei Române.

UPDATE 15:30  Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a adus miercuri, la Castelul Peleş, un ultim omagiu Regelui Mihai.

Andrian Candu a depus o coroană de flori în faţa intrării principale a Castelului Peleş, după care a intrat în Holul de Onoare, unde a semnat în cartea de condoleanţe.

Oficialul moldovean a transmis condoleanţe membrilor Familiei Regale.

La Peleş a fost prezentă şi o delegaţie formată din parlamentari moldoveni, printre care s-a numărat vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, fostul premier Iurie Leancă.

UPDATE 14:30 Klaus Iohannis a ajuns la Castelul Peleș, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

UPDATE 13:40 Trupul Regelui Mihai a fost depus la Castelul Peleș. Pe sicriu a fost așezată  Coroana de Oţel a Regilor României.

UPDATE 11:55 Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost pus în mașina mortuară și este transportat în aceste momente la Castelul Peleș.

UPDATE 11.00 Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

UPDATE 10:15 Fostul principe Nicolae a ajuns la aeroportul Otopeni unde va ateriza aeronava cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai,

UPDATE 09:30 ”Dimineaţa extrem de rece pe Aeroportul Internaţional Geneva. O dimineaţă cu totul neobişnuită. Deoarece autorităţile elveţiene nu au permis transmisia live de pe pistă, rezum mai jos cele întâmplate:

Cortegiul funerar, deschis de maşină funerară, urmată de maşinile ASR Principesei Elena, Principesei Sofia şi domnului Alexander Nixon, alături de colaboratorii Casei MS Regelui (doamna Constantă Iorga, ultima sa secretara executivă; domnişoara Ada Lungu şi cu mine), precum şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, şi ofiţerul SPP care a avut în pază trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale până astăzi, a intrat pe pista aeroportului Geneva la ora 05:00 (ora locală).

Pe pistă, se aflau pentru întâmpinare avionul militar, tip C-27J Spartan, al Forţelor Aeriene Romane (Pilot Comandant, Comandor Ion Staiculescu), reprezentantul Guvernului României (dl Secretar de Stat Victor Opaschi) şi al MApN (General Locotenent Laurian Anastasof), o Gardă de Onoare formată din 11 militari din Regimentul 30 Gardă, o delegaţie din partea Guvernului Cantonului Geneva, precum şi delegaţii din partea Ambasadei, respectiv Misiunii României.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor roman şi elveţian, Garda de Onoare îmbarcând sicriul, purtând deasupra Stindardul Regal. Delegaţia s-a îmbarcat ultima. La ora 6:00 are loc decolarea, pentru că la 11:00 ora României să aterizăm pe aeroportul Henri Coandă.

Sunt profund emoţionat de momentul aterizării. Din 5 decembrie şi până astăzi, am fost aproape mereu (mai puţin luni şi marţi, când m-am deplasat în mai multe localităţi pentru formalităţi administrative) alături de Majestatea Sa pe ultimul sau drum din Exil spre casă. Odată ce aterizăm la Bucureşti, colegii mei din personalul Familiei Regale, alături de colaboratori şi voluntari care şi-au oferit sprijinul benevol, dar şi toţi cei implicaţi în angrenajul Funeraliilor Naţionale din partea instituţiilor de stat, vor duce mai departe această misiune.

Din momentul aterizării la Bucureşti, Regele, în a cărui lumină am stat, devine pe veci una cu Țara” este mesajul publicat de Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale.

Programul ceremoniilor de miercuri

De la aeroport, cortegiul se va îndrepta spre Palatul Peleş atât de drag fostului suveran. Este şi locul în care vor putea să îşi ia rămas bun, demnitarii şi reprezentanţii diplomatici. Oamenii de rând, care îl regreta pe Mihai I, vor avea ocazia să se roage la catafacul de la Palatul Regal, abia miercuri seară, după ora 21:00.

Începând cu ora 11:00, la Aeroportul Otopeni, în salonul Oficial, cortegiul funerar al Regelui Mihai I va fi aşteptat de un sobor de preoţi şi de militarii Gărzii de Onoare. Acolo se va oficia o slujbă după care trupul Majestăţii Sale va fi transportat la Palatul Peleş. Aici, nu este permis accesul publicului.

Cortegiul se va deplasa către Sinaia fără oprire, însă va încetini în fiecare localitate.

La ora 14:00, sicriul regal va fi aşezat în Holul de Onoare al Palatului Peleş. Aici, vor avea acces doar oficialităţile de rang înalt, printre care preşedintele Klaus Iohannis.

Seara, în jurul orei 18:00, cortegiul va pleca spre Bucureşti pe acelaşi traseu. Ar trebui să ajungă în Capitala două ore mai târziu şi va trece pe sub Arcul De Triumf. Circulaţia va fi restricţionată în zonă, dar şi pe arterele alăturate. Traficul va fi oprit progresiv apoi până la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Publicul poate urmări de pe marginea drumului trecerea coloanei mortuare care va trece pe sub Arcul de Triumf, în jurul orei 20:00.

Ultima dată când Regele Mihai I a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost acum un sfert de secol, în aprilie 1992 când politicienii vremii încercau să-l îndepărteze cu orice preţ de simbolul României.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va ajunge miercuri la Palatul Regal unde va rămâne până sâmbătă, în Sala Tronului. Casa Regală a permis accesul publicului chiar de miercuri seară în spaţiul în care se afla catafalcul, cu rugămintea ca oamenii să se îmbrace în ţinute închise, să nu îşi facă fotografii lângă sicriu, să nu vină însoţiţi de copii mici şi să lase florile la intrarea în Palat.

Sâmbătă dimineaţa, în faţa statuii lui Carol I, primului rege al României, va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Sicriul Majestăţii sale va fi urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar, iar cortegiul funerar îl va însoţi pe ultimul rege al României până în Dealul Mitropoliei unde va avea loc slujba de înmormântare.

Traficul va fi restricţionat în zona începând între orele 8:00 şi 14:00 din Calea Victoriei până în Dealul Mitropoliei. Cortegiul merge la pas pe Splaiul Independenţei, Bulevardul Unirii. Publicul care doreşte să fie prezent poate ajunge pe jos în zonă.

Sluja de înmormântare de la Patriarhie va dura aproximativ două ore şi va fi oficiată de Preafericitul Daniel. Aici, au acces, doar membrii Casei Regale. Oamenii vor putea însoţi cortegiul funerar începând cu ora 14:00 către Gara Regală Băneasa.

Circulaţia va fi din nou restricţionată progresiv din Piaţa Unirii, Universitate, Romană, Victoriei până la Piaţa Presei Libere şi Fântâna Mioriţa.

Gara Regală Băneasa este un obiectiv important în traseul funeraliilor majestăţii sale Regele Mihai I, aşa că autorităţile s-au mobilizat: este reparat pavajul, sunt toaletaţi copacii din jur, iar parcarea pe platou va fi interzisă începând de vineri 15 decembrie la ora 16:00. Aici va fi garat şi Trenul Regal care va transporta sicriul la Curtea de Argeş.

Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.
Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email [email protected].

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat.

Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.

Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Slujbă pentru Regele Mihai, la Biserica Ortodoxă din Lausanne. VIDEO
Slujbă pentru Regele Mihai, la Biserica Ortodoxă din Lausanne. VIDEO

A mai rămas o zi până când Regele Mihai se va întoarce în ţară pentru totdeauna. Miercuri, trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi adus în România la ora 11:00, pe aeroportul Otopeni.

CTP:
CTP: "Casa Regala sa isi castige existenta singura, asa cum a facut Regele Mihai după ce nu a mai fost rege"

Esca și Escu, episodul VII. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai
Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai

De marți, de când inima Regelui Mihai a încetat să mai bată, la căpătâiul său, în Elveția, au fost ținute slujbe în fiecare seară, care au fost oficiate de preoți ortodocși.

Principesa Margareta, proclamație pentru țară: ”Voi avea ca model exemplul regelui Mihai”
Principesa Margareta, proclamație pentru țară: ”Voi avea ca model exemplul regelui Mihai”

Principesa Margareta a transmis un nou mesaj în care anunţă că va continua ceea ce tatăl său, Regele Mihai, a început. Aceasta îşi foloseşte titlul de Custode al Coroanei, şi nu de Regină.

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent