Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai
De marți, de când inima Regelui Mihai a încetat să mai bată, la căpătâiul său, în Elveția, au fost ținute slujbe în fiecare seară, care au fost oficiate de preoți ortodocși.
Între timp, în România se fac pregătiri pentru funeraliile regale. Guvernul va suporta financiar primirea oaspeților străini de seamă. Săptămâna viitoare sunt așteptati să ajungă șefi de stat și capete încoronate ale familiilor regale europene, înrudite cu ultimul rege al României.
La funeraliile din România sunt așteptați peste 100 de oaspeți de seama, printre care șefi de stat sau de guvern și familii regale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ambasada Spaniei la București a transmis condoleanțe. Regele Mihai era vărul preferat al Reginei Mama a Spaniei, Sofia.
"Autoritățile spaniole îi vor fi de-a pururea recunoscătoare pentru aportul său constant la întărirea prieteniei dintre popoarele noastre. Dumnezeu să-l odihnească!", se precizează în mesaj.
Între timp, Casa Regală a publicat o listă cu 96 de amănunte inedite despre ultimul monarh al României. A devenit rege când avea doar 5 ani și 9 luni și este singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare.
Se inrudea cu familiile regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei și Portugaliei. Era de două ori stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii, atât prin mamă, cât și prin tată. Și era descendent al dinastiei de Hohenzollern.
Neagu Djuvara, istoric: "O dinastie străină care a reprezentat 100 de ani din cei mai fericiți ai României, asta este interesant. Această dinastie de Hohenzollern-Sigmaringen s-a prezentat atât de iubitoare a României, încât în istoria noastră merită să fie pusă în relief ca o dinastie binefăcătoare a României."
Altfel, Regele Mihai a marcat istoria lumii, când, la 23 august 1944, a întors armele împotriva Germaniei lui Hitler, scurtând războiul cu câteva luni.
Theodor Paleologu: "În august 1944 nu mai putea fi ținut frontul, rușii erau deja pe teritoriul României. Cei care îl acuză pe rege de trădare spun prostii, pentru că efectiv nu-și putea permite să transforme România într-un câmp de lupte care ar fi fost absolut distrugătoare. Eu nu zic că a fost bine ce s-a întâmplat după august 1944, dar dacă regele nu făcea ce a făcut pe 24 august ar fi fost infinit mai rau."
În exil, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana în mica lor fermă de găini, vânzând duminică la piață ouă pentru a câștiga bani. De asemenea, Regele a lucrat ca agent de bursă la New York.
Theodor Paleologu, istoric: "Este și un model de viață. Un fel autentic de a trăi niște valori, un om profund etic, S-a chinuit cât a putut să aducă pe lume un fiu, nu a reușit. Sunt 5 fete, le-a educat cum a putut în exil, n-a fost ușor."
Cina regelui a început mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri și a durat 30 de minute. Iubea animalele, în special câinii. Părul Regelui Mihai și-a păstrat culoarea în mod natural, fără să albească vreodată.
Sursa: Pro TV
Etichete: deces, regele Mihai, comemorare, Casa Regală,
Dată publicare:
07-12-2017 13:37