Moldovenii, cei mai "văduviți" la capitolul Internet: "Da ce să-mi facă mie internetul?"
Deşi ne lăudăm cu internet de mare viteză, prea puţini au acces la reţeaua care leagă miliarde de oameni din întreaga lume.
România se află pe penultimul loc la acest capitol şi este depăşită doar de Bulgaria, potrivit datelor Eurostat. Acelaşi studiu arata ca bănățenii sunt "fruncea" la utilizarea internetului, iar la polul opus se află cei din Moldova.
Viaţa în lumea modernă este greu de imaginat fără internet, fie că este vorba despre comunicare, divertisment sau plată facturilor. Datele Eurostat arata că 87% dintre cetăţenii europeni cu vârste între 16 şi 74 de ani au folosit internetul în ultimele trei luni.
Nu în mod egal însă. În Olanda, Luxemburg sau în ţările nordice peste 90% din populaţie a avut acces la reţea, iar în România şi Bulgaria - 74%, respectiv 68%.
Şi aici sunt discrepanţe. În Banat se foloseşte cel mai frecvent Internetul.
Florin Drăgan, prorector Universităţii Politehnica Timişoara: "Avantajul care e specific Banatului e procesul de industrializare, prezenta din anii dinainte de 2000 a multor companii şi a invetitorilor străini aici, automat a fost nevoie de tot ce înseamnă internet"
În comună Ghiroda, la doar câţiva kilometri de Timişoara, localnicii au internet gratis.
Ionuț Stanușoiu, primarul comunei Ghirod: "Sunt amplasate în zonele centrale, zona primăriei, staţii de autobuz. Spre surprinderea noastră au generat un trafic foarte mare de internet"
Reporter: "Cum vi se pare că aveţi acces gratuit?
Localnic: "Foarte ok"
Reporter: "Cat de des folosiţi internetul?"
Localnic: "Aşa..când mă duc la lucru, acasă"
Cel mai puţin avantajaţi sunt locuitorii Moldovei
Potrivit studiului făcut de Eurostat, regiunea Moldovei se afla pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul persoanelor care au utilizat internetul. Aici 3 locuințe din 10 nu au acces la această facilitate"
Reporter: "Aveţi internet?
Femeie: "Au, dar nu mulţi...care au bani, că e greu cu internetul. Da ce să-mi facă mie internetul, la ce să mă ajute?"
Cei mai reticenţi la noile tehnologii sunt trecuţi de 55 de ani.
Gică, localnic Stejaru: "Internet? Nici nu ştiu să îl mânuiesc, d-apai să îl am".
Specialiştii spun că românii care au trăit în comunism prefera informaţiile scrise pe hârtie şi plăţile la ghişeu.
Ana Maria Cazan, psiholog: "O bună perioadă în viaţa lor, în perioada comunismului, nu au avut acces la aceste mijloace şi îşi doresc să aibă dovezile tangibile, ce e în mâna nu e minciună".
Potrivit specialiştilor europeni 60% dintre cei de peste 55 de ani accesează internetul zilnic.