Moaștele Sfintei Parascheva. „E mai important să ne rugăm la Sfânta de ziua ei"
Este a treia zi de rugăciune la Iaşi, iar mii de pelerini continuă să ajungă aici, pentru a se închina la Sfânta Parascheva. Cu nădejde şi credinţă puternică, oamenii stau la rând chiar şi ore întregi pentru a atinge racla.
Cei mai mulţi vor rămâne în Iaşi până sâmbătă, la marea sărbătoare a Cuvioasei Parascheva. Joi seara, moaştele ocrotitoarei Moldovei vor fi purtate pe străzile din centrul oraşului, în cadrul procesiunii „Calea Sfinţilor".
Şi joi, mii de credincioşi, cu buchete de flori şi busuioc, aşteaptă cu răbdare să se închine cu smerenie.
O doamnă de 63 de ani, povesteşte cum şi-a schimbat viaţa din momentul în care şi-a găsit alinarea şi nădejdea în credinţă. De profesie inginer chimist, femeia spune că a început a treia facultate pentru suflet şi că rugăciunea la Cuvioasa Parascheva a ajutat-o să trecă peste momentele dureroase din viaţă.
Credincioasă: „A treia facultate, am făcut Teologia şi am făcut şi master în teologie şi m-a mişcat foarte mult sufleteşte. Am terminat de ani de zile facultatea şi vin din dragoste pentru Sfânta Parascheva."
Şi în acest an, tinerii au venit în număr mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Tânăr: „Trăind în Moldova, o vatră de ortodoxie, acest lucru marchează în special tinerii care participă. Am mai mulţi colegi aici şi am participat din propria iniţiativă, participând şi implicându-ne cu adevărat, nu de formă."
Tânără: „Mă simţeam aşa obosită şi miercuri seara, când am venit, parcă mi-au trecut toate când am ajuns aici. Simţi o putere de la Cuvioasă."
Femeie: „Să ne ajute casa şi copiii noştri că pleacă credinţa de la lumea asta bătrână la tineri."
Un cuplu, de pildă, se roagă să fie binecuvântat cu un copil.
Cuplu: „Eu vin de 8 ani, soţul de mai puţin, ne-a învrednicit Dumnezeu că am ajuns. Suntem din Iaşi, suntem mai apropiaţi de Sfânta, dar e mai important să venim de ziua ei să ne închinăm la moaşte."
Ajunşi la raclă, pelerinii au doar câteva secunde la dispoziţie să se închine şi să se roage.
40 de studenţi la Medicină, cei mai mulţi francezi, au ajuns şi ei la moaştele Sfintei Parascheva, însoţiţi de un ghid. Pentru ei, miile de oameni care stau la coadă ore întregi pentru a atinge raclă reprezintă o experienţă nouă şi interesantă.
Diane Penţ, studentă: „În Franţa nu sunt astfel de obiceiuri, este ceva cu totul nou pentru noi deoarece vezi rar aşa o mulţime de oameni, care aşteaptă să atingă Sfânta. Este impresionant să vezi un asemenea eveniment care este aşa de important pentru tineri."
Alexandra, studentă la geografie, încearcă să explice cum văd tinerii că ea acest pelerinaj.
Alexandra Escolivia, studentă: „E important să ne apropiem de biserica, e important să menţinem o legătură cu Dumnezeu."
O altă tânăra din Bacău, stabilită de 11 ani în Olanda, unde a studiat Regie şi Film, şi-a convins un coleg olandez să o însoţească la Iaşi pentru a realiza un documentar.
Andreea Dumitriu: „Ce urmăresc să surprind este comuniunea care se creează în rândul pelerinilor şi experienţă pe care o au pelerinii."
Jesse Tuenter: „Este un mare eveniment. Noi nu avem aşa ceva în Olanda, deci este foarte interesant să văd cât de mulţi oameni vin aici şi aşteaptă o zi, o noapte."
Potrivit estimărilor făcute de organizatori, până în joi la prânz, peste 48.000 de credincioşi s-au închinat la Moaştele Cuvioasei Parascheva.
Vremea ţine şi joi cu pelerinii, toamna se arată blândă şi frumoasă, iar oamenii se adună din toate colţurile ţării, în număr tot mai mare. Miercuri noaptea, voluntarii de la Crucea Roşie au acordat ajutor mai multor persoane care, din cauza oboselii, s-au simţit slăbite.
Din fericire, nu a fost nevoie să fie transportaţi la spital. Joi seară, începând cu ora 19.00, racla cu Moaştele Sfintei Parascheva va fi purtată în procesiune pe străzile din centrul oraşului.
Ceremonia simbolizează drumul parcurs de Cuvioasă până în pustiul Iordanului, apoi în Ţara Sfânta, la Ierusalim şi înapoi la Constantinopol. Cea mai importantă zi a Hramului este sâmbătă.
*Dacă ați surprins cadre interesante de la moaștele Sfintei Parascheva, precum imagini sau înregistrări VIDEO, vă rugăm le trimiteți la secțiunea "Mesaje" pe contul de Facebook al Știrilor ProTv, pe WhatsApp, la numărul 0744 878 878, sau pe adresa de mail a Știrilor: [email protected]
Atenţie însă, numărul este strict pentru mesaje, nu şi pentru apeluri telefonice.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, turisti, joi, credinciosi, moaste, Sfânta Parascheva,
Dată publicare:
12-10-2017 08:18