Slujbă transmisă live pe Facebook de credincioșii veniți la moaștele Sfintei Parascheva
Cel mai mare pelerinaj din ţara noastră a început marți oficial, printr-o procesiune impresionantă, închinată Sfintei Parascheva.
Cum s-a încheiat slujba din Catedrala Mitropolitană, pe care mulţi credincioşi au filmat-o cu lacrimi în ochi şi au transmis-o live pe reţelele de socializare, oamenii au început să se îmbrâncească. Toţi au vrut să ajungă în acelaşi timp la racla cu Moaştele Sfintei Parascheva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mii de pelerini au trecut prin fata baldachinului, cu nădejde în suflet şi rugăciuni curate. Şi alte mii aşteaptă la coadă. Apogeul pelerinajului va fi sâmbătă, în ziua de Hram.
Înainte de răsărit, credincioşii au luat întâi parte la slujba ţinută în Catedrală, lângă racla Cuvioasei. Cu lumânări aprinse în mâini sau buchete cu flori şi busuioc, pelerinii au ţinut să împartă şi cu prietenii vituali momentele de rugăciune prin zeci de postari şi live-uri pe reţelele de socializare.
Cu toate că jandarmii le-au cerut să nu se îmbulzească, unii s-au grăbit să atingă racla cu Moaştele Sfintei Parascheva.
În timpul procesiunii, preoţii alături de credincioşi au înconjurat Mitropolia şi au înălţat rugăciuni închinate Cuvioasei Parascheva. În acest an, la Iaşi au fost aduse de la Mănăstirea Neamţ Moaştele Sfintei Muceniţe Tecla.
Sipetul cu sfintele moaşte a fost aşezat în baldachin, iar primii pelerinii s-au aşezat la rând şi s-au închinat în zorii zilei, după ore întregi de aşteptare. Au fost în zori doar 3 grade Celsius. Aşa că oamenii au venit echipaţi, ca să înfrunte frigul şi osteneală.
"Vin de 13 ani şi o să vin în continuare în fiecare an, îmi îndeplineşte fiecare dorinţa, anul acesta m-am rugat să îmi dea Dumnezeu copii, că asta îmi doresc".
Marți, numărul pelerinilor care vin din toată ţara continua să crească. Marea Sărbătoare este sâmbătă, pe 14 Octombrie.
Potrivit estimărilor făcute de jandarmi, fluxul de pelerini este în continuă creştere. Aproximativ 600 de persoane pe oră ajung să se închine la Sfintele Moaşte. Traseul crediciosilor este bine delimitat până pe esplanada Mitropoliei, iar rândul lor depăşeşte deja un kilometru.
Având în vedere numărul mare de credincioşi care vor ajunge la Iaşi în aceste zile, peste 500 de jandarmi au fost deja împânziţi în zona Catedralei pentru a menţine ordinea. Până acum au fost şi 13 intervenţii medicale, dar nicio persoană nu a avut nevoie de transport la spital.
Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care asigură ordinea publică în jurul catedralei ieşene, în prima zi de pelerinaj 13 persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar o femeie de 74 de ani, cu afecţiuni cardiace, a fost transportată la spital.
Totodată, au fost acordate patru amenzi, pentru cerşetorie.