Cum văd tinerii străini pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva
Miercuri, în a doua zi de pelerinaj la Moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi, în capitala Moldovei, au sosit şi mulţi străini, impresionaţi de dimensiunea acestei sărbători religioase.
Oaspeţii vor să îi cunoască pe credincioşi, să stea de vorbă cu ei şi să înţeleagă de ce stau răbdători la coadă, zi şi noapte.
40 de studenţi la Medicină, majoritatea francezi au ajuns miercuri la moaştele Sfintei Parascheva însoţiţi de ghid. Pentru ei, miile de oameni care stau la coadă ore întregi să atingă racla reprezintă o experienţă nouă şi interesantă.
Alegeri 2024
11:02
Nepotul lui Nicolae Iorga, istoricul Andrei Pippidi, îl acuză de minciună pe Călin Georgescu: ”Se vede că e fals!”
08:00
Cum a explicat Curtea Constituțională validarea primului tur la prezidențiale, fără o renumărare completă a voturilor
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
Uimirea se citeşte pe chipul lor. Încearcă să înţeleagă de ce credincioşii speră că dorinţele lor să fie împlinite după ce ating moaştele.
Diane Penţ, studentă: "În Franţa nu sunt astfel de obiceiuri, este ceva cu totul nou pentru noi pentru că vezi rar un aşa rând, care aşteaptă să atingă sfânta. Este impresionant să vezi un asemenea eveniment care este aşa de important pentru tineri.”
Alexandra, studentă la geografie, încearcă să explice cum văd tinerii că ea aceste pelerinaj.
Alexandra Escolivia, studentă: "E important să ne apropiem de biserică, e important să menţinem o legătură cu Dzeu pentru că este acolo şi ne ajută. Este o vindecare sufletească pentru că fiecare dintre noi are problem pe care nu le rezolvăm mergând la medic, sau la psiholog şi rugându-ne, ne ajută şi pe noi."
O altă tânără din Bacău, stabilită de 11 ani în Olanda, unde a studiat Regie şi Film, şi-a convins un coleg olandez să o însoţească la Iaşi pentru a realiza un documentar. Pelicula va fi difuzată pe un post cultural în Olanda şi va fi înscrisă şi într-un festival internaţional al filmului de scurt metraj.
Andreea Dumitriu: "Ce urmăresc să surprind este comuniunea care se creează în rândul pelerinilor şi experienţa pe care o au în urma acestui pelerinaj.”
Jesse Tuenter: ”Este un mare eveniment noi nu avem aşa ceva în Olanda, deci este foarte interesant să văd ce mulţi oameni vin aici şi aşteaptă o zi, o noapte.”
Până acum, pe la moaşte au trecut aproape 30 de mii de pelerini iar numărul creşte în fiecare oră.
O poveste mai puţin cunoscută este cea a coroanei pe care o poartă Sfânta Parascheva pe cap. Este din aur masiv de 18 karate şi cântăreşte 1.700 de grame. Aurul şi manopera au fost plătite de o credincioasă din Bucureşti în anul 2007.
Valerian Radu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: "Ea a început a plânge şi a-i spune sfintei tare mult mi-aş dori să fac o coroană de aur, să-ţi fac o coroană de aur, dar nu am bani ca sunt săracă.”
Până acum 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 3 au ajuns la spital, însă sunt în afara oricărui pericol.