Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a murit. Trupul acestuia a fost depus la Catedrala din Timisoara

Ultimul update: Joi 02 Octombrie 2014 07:16
Data publicarii: Luni 29 Septembrie 2014 07:11
Categorie: Actualitate

Trupul neinsufletit al mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost depus, luni, la Catedrala din Timisoara, dupa o procesiune de la resedinta mitropolitana, inmormantarea urmand sa aiba loc miercuri.

Reprezentantii Mitropoliei Banatului au anuntat, luni, ca toti credinciosii si clericii vor putea sa ii aduca un ultim omagiu IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, la Catedrala din Timisoara, unde a fost depus trupul neinsufletit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"IPS Nicolae a fost depus, in procesiune, in Catedrala unde a slujit vreme de peste 50 de ani. Toti credinciosii si clericii vor putea trece pe la catafalcul sau pentru a-i aduce un ultim si pios omagiu. Slujbele de pomenire si rugaciunile nu vor fi intrerupte nicio clipa, pana in ziua inmormantarii stabilita pentru miercuri, la ora 11.00. Mentionez, insa, ca inainte de aceasta slujba de inmormantare va fi oficiata Sfanta Liturghie de catre Preafericitul parinte Patriarh Daniel, impreuna cu un sobor de ierarhi si de preoti. in felul acesta il cinstim pe cel care a fost arhipastorul nostru vreme de aproape 52 de ani si care peste aproximativ doua luni ar fi implinit venerabila varsta de 91 de ani", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, reprezentantul Mitropoliei Banatului, Marius Florescu.

IPS Nicolae Corneanu va fi inmormantat in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Timisoara. Apoi, testamentul mitropolitului Banatului va fi deschis in prezenta patriarhului Daniel.

La Timisoara urmeaza 40 de zile de doliu, la finalul carora Adunarea Eparhiala va propune Sfantului Sinod numele celui care ii va urma lui IPS Nicolae in functia de mitropolit al Banatului.

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Banatului si Arhiepiscopia Timisoarei, in calitate de loctiitor, pana la alegerea noului chiriarh canonic, a anuntat, luni, Patriarhia Romana.

"Conform Statutului pentru organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, Loctiitor Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului este Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timisoarei, pana la alegerea noului chiriarh canonic", se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, in varsta de 90 de ani, a murit, duminica noapte, la resedinta mitropolitana.

Mai multi credinciosi au mers, duminica noapte, la Catedrala Mitropolitana, unde au aprins lumanari, iar un steag negru, de doliu, a fost arborat la intrarea in lacasul de cult.

In urma cu aproximativ doua saptamani, Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, dupa ce a acuzat o stare de rau, el fiind transportat cu ambulanta la spital. Cateva zile mai tarziu, starea de sanatate a acestuia s-a imbunatatit, astfel ca, la dorinta sa, a fost externat, reintorcandu-se la resedinta mitropolitana unde urma sa fie consultat zilnic de medici.

Si in luna iulie, mitropolitul Banatului a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si fiind bolnav de diabet de mai multi ani.

Nascut in 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preoti, Nicolae Corneanu a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar in 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: "Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului", sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

In anul 1960 a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica "Sfantul Spiridon Nou" din Bucuresti, in 15 ianuarie 1961, de catre Patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc in 22 ianuarie acelasi an, in Catedrala Episcopala din Arad. in 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales in scaunul vacant de arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului.

El a conferentiat la Oxford, la Universitatea "Humboldt" din Germania si la Fundatia "Pro Oriente" din Viena, iar din 1992 a fost membru de onoare al Academiei Romane.

In anul 2000, a primit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce conferit de presedintele Emil Constantinescu.

Numele lui IPS Nicolae Corneanu a aparut, de-a lungul timpului, in mai multe scandaluri, in anul 2008 solicitandu-se chiar caterisirea mitropolitului.

Astfel, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, in unele cercuri, in special ale revolutionarilor, se vorbea tot mai pronuntat ca din ordinul sau ar fi fost inchise portile Catedralei Mitropolitane in decembrie '89, iar din aceasta cauza zeci de tineri au murit impuscati pe scarile acesteia. Aceste speculatii au fost, insa, respinse in mai multe randuri de IPS Nicolae.

In anul 2007, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca mitropolitul Banatului a colaborat cu fosta Securitate. Conform CNSAS, acesta ar fi inceput colaborarea cu fosta Securitate inca din anul 1950 si ar fi oferit informatii sub numele de cod ”Popa Vasile”, “Popescu Ion/Ioan” si “Munteanu Ioan”.

Atunci, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, spunea ca nu considera ca a facut politie politica, desi a recunoscut inca din 1990 ca a colaborat cu Securitatea. Inaltul prelat sustinea ca a fost constrans sa colaboreze cu Securitatea dupa ce, in anii '40, a adapostit un fugar care, ulterior, fiind gasit si torturat de Securitate, a dezvaluit acest lucru.

”Din pacate, «am fost colaborator al politiei politice comuniste» nu din ianuarie 1950, ci din toamna anului 1948, cand am fost arestat pe motivul de a fi adapostit un asa-zis «fugar» stabilit in Germania si venit in tara pentru a-si revedea familia. Eliberat, s-a crezut ca voi mai fi vizitat de alti «fugari», care astfel ar fi fost si ei prinsi. Obligat a purta legaturi cu cei care ma vizitau, am trecut din mana in mana, de la Siguranta, apoi de la Securitate, care imi cereau note scrise si informatii, pana la Revolutia din Decembrie 1989. Acceptarea acestei grele situatii mi-a macinat tot timpul constiinta si de aceea imediat dupa Revolutie am facut declaratii publice incepand cu ianuarie 1990. Asadar, n-am ce contesta, decat a repeta mereu parerea de rau pentru cele impuse si acceptate“, se arata in scrisoarea adresata CNSAS.

Tot in 2007, IPS Nicolae a condus, in virtutea vechimii in grad, sedinta Sfantului Sinod in care au fost stabiliti candidatii la functia de patriah, dupa moartea PF Teoctist.

Un an mai tarziu, in 2008, in cadrul ceremoniei de sfintire a Bisericii greco-catolice ”Sfanta Maria Regina Pacii si a Unitatii”, IPS Nicolae a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, cerand permisiunea de a se impartasi. Astfel, Excelenta sa monseniorul Francisco-Javier Lozano, Nuntiul Apostolic in Romania, conform traditiei, i-a dat lui IPS Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului, mitropolitul impartasindu-se singur.

Aceasta situatie a determinat protestul Patriarhiei Ruse, prin vocea mitropolitul Kirill, solicitand Bisericii Ortodoxe Romane ”sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment”. De asemenea, mari duhovnici si calugari de la Muntele Athos au protestat, solicitand caterisirea lui IPS Nicolae Corneanu.

Patriarhul Daniel a evitat initial un raspuns, refuzand sa ia o decizie in intalnirea Sinodului permanent din 6 iunie 2008 de la Manastirea Neamt. in plenul urmatoarei sedinte a Sinodului, IPS Nicolae si-a recunoscut vina si ”si-a cerut iertare si a fost iertat”, dupa cum se arata in comunicatul emis de Sinod.

Intre timp, la Timisoara au avut loc mai multe actiuni de sustinere a mitropolitului, la care au participat sute de persoane.

In mai 2011, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa-i retraga mitropolitului Banatului dreptul de semnatura si de decizie in problemele administrative dupa ce acesta nu mai participase de multa vreme la slujbele de la Catedrala Mitropolitana, din cauza batranetii si a problemelor de sanatate.

Ca urmare a acestei decizii, zeci de credinciosi au protestat mai multe zile in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara. Credinciosii, dar si primarul municipiului Timisoara au trimis scrisori deschise Patriarhiei Romane, pentru a se reveni asupra deciziei, insa in zadar. Atributiile mitropolitului au fost incredintate Arhiepiscopului Timisoarei, PS Paisie Lugojanul.

Conferentiar la Oxford si colaborator al securitatii. Cine a fost Nicolae Corneanu

Nicolae Corneanu s-a nascut in 21 noiembrie 1923, in Caransebes, intr-o familie de preoti. El a urmat cursurile scolii elementare si pe cele liceale la Caransebes, apoi s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii s-a inscris la doctorat, iar in 30 iunie 1949 si-a sustinut teza cu titlul: "Viata si petrecerea Sfantului Antonie cel Mare. inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului".

In anul 1960, a fost hirotonit preot de catre Patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelasi an Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. A fost hirotonit arhiereu in biserica "Sfantul Spiridon Nou" din Bucuresti, in 15 ianuarie 1961, de catre Patriarhul Justinian, instalarea in functia de episcop al Aradului avand loc in 22 ianuarie acelasi an, la Catedrala Episcopala din Arad.

In 17 februarie 1962, acelasi Colegiu Electoral al Patriarhiei Romane l-a ales pe Nicolae Corneanu arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului.

El a conferentiat la Oxford, la Universitatea "Humboldt" din Germania si la Fundatia "Pro Oriente" din Viena, iar din 1992 a fost membru de onoare al Academiei Romane.

In anul 2000, a primit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Mare Cruce conferit de presedintele Emil Constantinescu.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost primul reprezentant al ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane care a recunoscut dupa 1990 ca a colaborat cu fosta Securitate.

Mai mult, in august 2007, Colegiul CNSAS a stabilit ca academicianul Constantin Balaceanu Stolnici si mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, au facut politie politica. Conform CNSAS, IPS Nicolae Corneanu ar fi oferit informatii sub numele de cod ”Popa Vasile”, “Popescu Ion/Ioan” si “Munteanu Ioan”.

Atunci, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, spunea ca nu considera ca a facut politie politica, desi a recunoscut inca din 1990 ca a colaborat cu Securitatea. inaltul prelat sustinea ca a fost constrans sa colaboreze cu Securitatea dupa ce, in anii '40, a adapostit un fugar care, ulterior, fiind gasit si torturat de Securitate, a dezvaluit acest lucru.

"A trebuit sa fac fata unei situatii dificile, dar m-am straduit si cred ca Dumnezeu m-a ajutat ca sa nu fac rau nimanui. E adevarat ca constiinta mi-a ramas incarcata din cauza acestei legaturi pe care am avut-o, fara voia mea, cu Securitatea", spunea mitropolitul Banatului.

Nicolae Corneanu sustinea, insa, ca nu a facut politie politica, chiar daca a intretinut, "fara voia sa", legaturi cu organele de Securitate.

"Eram mereu vizitat, eram mereu sub urmarire permanenta, eram mereu sub observatia organelor de Securitate si sigur, la ora actuala, se foloseste termenul de politie politica, dar eu acest lucru nu-l simt pe constiinta mea, pentru ca n-am facut altceva decat am acceptat o situatie care corespundea unei perioade prin care am trecut si care Dumnezeu ne-a ajutat s-o depasim. Dar politie politica propriu-zisa cred ca nu am facut si nu consider ca acele obligatii la care am fost supus din partea organelor de Securitate care ma urmareau permanent consider ca nu pot fi catalogate ca si politie politica", spunea el.

Tot in 2007, IPS Nicolae a condus, in virtutea vechimii in grad, sedinta Sfantului Sinod in care au fost stabiliti candidatii la functia de patriah, dupa moartea PF Teoctist.

In 2008, mitropolitul Banatului a fost criticat dupa ce s-a aflat ca s-a impartasit la catolici. Astfel, in 25 mai 2008 a avut loc slujba de sfintire a unei biserici greco-catolice din Timisoara, cu hramul "Sfanta Maria - Regina Pacii si a Unitatii", in prezenta monseniorului Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania.

Martorii spuneau atunci ca, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana lui IPS Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potirul cu Sangele Domnului din care acesta s-a impartasit singur.

Gestul IPS Nicolae venea la putin timp dupa ce PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei, si episcopul greco-catolic Virgil Bercea au sfintit impreuna agheasma mare de Boboteaza, acest fapt declansand un scandal.

Atunci, chiar Biserica Ortodoxa Rusa a cerut BOR, printr-o scrisoare, "sa exprime un punct de vedere in legatura cu acest eveniment", iar BOR a anuntat ca situatia urma sa fie discutata in Sfantul Sinod. De asemenea, mari duhovnici si calugari de la Muntele Athos au protestat, solicitand caterisirea lui IPS Nicolae Corneanu.

Intre timp, la Timisoara au avut loc mai multe actiuni de sustinere a mitropolitului, la care au participat sute de persoane.

In iulie 2008, Sfantul Sinod a decis sa nu ii sanctioneze pe IPS Nicolae Corneanu si pe episcopul Oradiei, decizia fiind luata prin vot.

"Sfantul Sinod a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi care au produs tulburare in Biserica", dar a luat act "de regretul si pocainta acestora pe care le-a primit ca prim semn de indreptare", se arata in decizie. De atunci, insa, niciun ierarh, preot, diacon, monah sau credincios mirean din BOR nu se mai poate impartasi in alta biserica crestina, in caz contrar fiind sanctionati canonic.

In 2011, Sfantul Sinod a decis ca IPS Nicolae, pe care problemele de sanatate il impiedicasera sa participe la ultimele sapte sedinte de lucru ale Sfantului Sinod (2010 si 2011), sa ramana in functie, insa atributiile administrative sa fie delegate episopului vicar PS Lugojanul.

Dupa aceasta decizie, zeci de timisoreni au protestat frecvent, un grup al protestatarilor cerand PF Daniel sa se implice in rezolvarea acestui caz si sa ii redea IPS Nicolae drepturile pe care le-a avut, printre care cel de semnatura.

In iulie 2012, Patriarhia Romana a primit o cerere a IPS Nicolae de retragere din functia de mitropolit al Banatului, care urma sa fie analizata in sedinta Sfantului Sinod, insa ulterior inaltul prelat si-a retras solicitarea, ramanand in functie.

In acest an, mitropolitul a fost internat de doua ori la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara. in luna iulie, el a fost internat in urma unei hipoglicemii facute pe fondul unei raceli acute, el avand si probleme cardiace si avand diabet de mai multi ani.

In septembrie, el a fost internat din nou, pentru mai multe investigatii, dupa ce a acuzat o stare de rau.

 

Claudiu Roman, fost DJ la Radio 21 si Info Pro, a fost gasit mort in apartamentul sau
Claudiu Roman, fost DJ la Radio 21 si Info Pro, a fost gasit mort in apartamentul sau
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Poarta lui Iordache
Ce au pățit persoanele care au scris mesaje obscene pe poarta lui Florin Iordache
Câte mii de deţinuţi au ieşit din închisori cu "marea eliberare" a lui Tudorel Toader
Un timişorean care a vopsit blocul în culorile tricolorului, amendat de poliţie
O traficantă de droguri şi-a primit banii înapoi de la statul român
Primul drum asfaltat între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat în 2018. „Până acum ne-am unit pe jos”
Obicei costisitor al românilor, de Crăciun. Plătesc sute de lei pentru "amintiri de neuitat"
masina de politie pe strada
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor