Mitica Dragomir, pus sub control judiciar de procurorii DNA. "M-am invatat cu acuzatiile precum cateaua la prune"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este cercetat sub control judiciar pentru ca ar fi luat mita 3,1 milioane de euro de la fostul administrator al RCS&RDS Ioan Bendei

Mitica Dragomir pare ca s-a obisnuit cu acuzatiile de coruptie. “M-am invatat. Precum cateaua la prune”, spune el. Vineri de dimineata, procurorii l-au chemat ca sa ii dea o noua veste rea: este suspectat ca a luat mita 3 milioane de euro de la o televiziune careia LPF ii cedase drepturile de difuzare a unor meciuri din liga intai. Dar si de complicitate la spalare de bani.

“Lupta dintre televiziuni. Eu sunt victima colaterala”, spune Dragomir. “Tu crezi ca o sa ma mai lase astia pe mine? si eu am vorbit multe si am deranjat. dar eu stiu ca un om este condamnat pe fapte nu pe vorbe."

Mitica Dragomir sustine ca se va prevala de dreptul la tacere si nu va da nicio declaratie in fata procurorilor El sustine ca ar putea raspunde acuzatiilor doar in fata judecatorilor, daca va fi trimis in judecata.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au luat, vineri, masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Dumitru Dragomir, pe care il acuza de luare de mita si complicitate la spalare de bani. In acelasi dosar, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al companiei de televiziune prin cablu RCS&RDS, este urmarit penal pentru dare de mita si spalare de bani.

Citește și
Mitica Dragomir
Mitica Dragomir sustine ca e nevinovat in dosarul delapidarii LPF: "Sa vina cei mari procurori ai lumii sa ma judece"

Procurorii i-au mai pus sub acuzare pe Alexandru Oprea, la data faptei directorul general si presedintele consiliului de administratie al aceleiasi companii de televiziune prin cablu, pentru complicitate la dare de mita si pe Mihai Dinei, coordonatorul activitatii juridice a aceleiasi companii, pentru complicitate la dare de mita si complicitate la spalare de bani. Fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dumitru, este acuzat in aceasta cauza pentru complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani, iar Florin Bogdan Badita, administratorul unei firme, este urmarit penal pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, in perioada aprilie 2009 - mai 2011, cand era presedinte al LPF, Dragomir Dumitru a cerut 3,5 milioane de euro, din care a primit 3,1 milioane de euro de la Ioan Bendei, in contextul executarii, in acea perioada, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, incheiat in 8 aprilie 2008 intre LPF si consortiul constituit din doua societati comerciale, printre care si societatea administrata de Bendei.

„Aceasta suma de bani a fost disimulata ulterior, sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune incheiat intre o firma controlata de inculpatul Dumitru Dragomir si compania de televiziune prin cablu”, sustin procurorii.

Anchetatorii au stabilit ca, in 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I „Partener”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011.

„In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme mentionat anterior a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase”, potrivit procurorilor.

In aceste imprejurari, Dragomir Dumitru ar fi solicitat reprezentantilor companiei de televiziune prin cablu sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu o firma pe care acesta o controla.

„Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul LPF, in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, intre societatea controlata de presedintele LPF, reprezentata de suspectul Badita Florin-Bogdan si compania administrata de suspectul Bendei Ioan s-a incheiat un contract de asociere in participatiune. Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala interna, aceea de a da, respectiv de a lua mita”, sustin procurorii.

In baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a platit acelei societatii, in 27 de transe, suma de 3,1 milioane de euro, reprezentand la acea data 13.059.290 de lei.

Procurorii sustin ca, in perioada 2015-2016, partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune au actionat pentru „spalarea” si „curatarea” de caracterul infractional. Astfel, au fost incheiate mai multe contracte, „partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro”.

Operatiunile s-au derulat pana in 2016 si au condus in final la cumpararea de catre compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere, arata procurorii.

„De mentionat este faptul ca, in acest demers infractional au fost implicate si celelalte persoane suspecte care au cunoscut detaliile acestui «parteneriat»”, au redactat si au semnat diverse documente”, potrivit anchetatorilor.

Procurorii le-au adus la cunostinta suspectilor si inculpatilor acuzatiile din acest dosar.

Dosarul a fost deschis dupa ce a inceput urmarirea penala in dosarul de santaj „Antena - RCS&RDS”, in urma denuntului lui Ioan Bendei, care le-a spus procurorilor DNA ca Sorin Alexandrescu, fostul director al Antena TV Group, l-ar fi amenintat ca daca nu va semna un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, va fi facuta o ancheta jurnalistica in care se va arata ca in 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma presedintelui LPF Dumitru Dragomir, pentru ca in schimb sa obtina drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

In dosarul de santaj, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 12 mai 2016, pe fostul director al Antena Group Sorin Alexandrescu la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Dan Voiculescu la doi ani de inchisoare cu executare si pe Camelia Voiculescu la doi ani de inchisoare cu suspendare, in timp ce Antena 3 si Intact Publishing au fost achitate. Decizia a fost contestata la instanta suprema, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Anchetatorii sustin ca acel spot publicitar a fost realizat din dispozitia Cameliei Voiculescu si a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013, cu o frecventa de cinci ori pe zi (in total de 401 ori) de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group SA si SC Antena 3 SA.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dumitru Dragomir si Mircea Sandu au obtinut o amanare de o luna. Povestea cu care Mitica i-a convins pe magistrati
Dumitru Dragomir si Mircea Sandu au obtinut o amanare de o luna. Povestea cu care Mitica i-a convins pe magistrati

Fostii sefi ai fotbalului romanesc, Mircea Sandu si Mitica Dragomir, au aparut luni in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti in incercarea de a-si salva libertatea.

Mitica Dragomir sustine ca e nevinovat in dosarul delapidarii LPF:
Mitica Dragomir sustine ca e nevinovat in dosarul delapidarii LPF: "Sa vina cei mari procurori ai lumii sa ma judece"

Mitica Dragomir este in stare de soc dupa ce a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat de delapidarea Ligii Profesoniste de Fotbal.

Dumitru Dragomir, condamnat la 7 ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat de delapidarea LPF
Dumitru Dragomir, condamnat la 7 ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat de delapidarea LPF

Fostul sef al LPF, Dumitru Dragomir, a fost condamnat in prima instanta la 7 ani de inchisoare, relateaza corespondentul ProTV Ovidiu Oanta.

Mitica Dragomir, audiat DIICOT in cazul disparitiei banilor de la FRF:
Mitica Dragomir, audiat DIICOT in cazul disparitiei banilor de la FRF: "Nu stiu nimic, eu am gura bogata si spun tot ce stiu"

Mitica Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost audiat miercuri de procurorii DIICOT, in calitate de martor, dupa ce s-a descoperit ca lipseste suma de un milion de dolari din fondurile FRF.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.