Mircea Geoană anunță că numărul militarilor străini prezenți în România va crește. Planul NATO pentru țara noastră
Mircea Geoană, numărul doi în cadrul NATO, a oferit, de la Washington, un interviu exclusiv pentru Știrile PRO TV.
Mircea Geoană a dezvăluit că numărul militarilor străini prezenți în țara noastră va crește. De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a precizat că "vom vedea multe exerciții" în România.
Andreea Esca, PRO TV: "Acest summit are loc într-unul din cele mai dificile momente pentru NATO. Vorbim de războaie, extinderea extremismului, disensiuni în Europa, perspectiva unei schimbări la Casa Alba. Ce se așteaptă de la summit, în aceste condiții?"
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Aș spune că este cel mai bun moment al Alianței din istoria de 75 de ani în care am păstrat pacea pe teritoriul țărilor NATO. Și pacea vom continua să o păstrăm pe teritoriul țărilor NATO.
Suntem în cel mai bun moment al istoriei noastre, dar cel mai complicat moment al istoriei noastre, pentru că, într-adevăr, Andreea, lumea este într-o profundă transformare. Pericolele abundă, război în Europa, război în Orientul Mijlociu, tensiuni crescândde în zona Asia-Pacific. Și asta știe să facă NATO cel mai bine.
De asta suntem considerați cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității. Pentru că exact în astfel de momente, atunci când este complicat, atunci când securitatea noastră, când pacea sunt puse la îndoială, NATO devine mai puternic, mai relevant. Și aș spune că suntem fără niciun fel de îndoială o alianță indispensabilă pentru securitatea Europei și pentru stabilitatea globală".
Ce va primi România în schimbul ajutorului oferit Ucrainei
Andreea Esca, PRO TV: "Președintele Joe Biden a pomenit România alături de alte patru state care vor livra sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Există compensații pentru țara noastră, adică s-a stabilit ce anume am putea primi în schimb?".
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Există coerență în ceea ce facem noi ca planuri de apărare și descurajare. Îl citam pe președintele Ronald Regen, care spunea acum câteva decenii că pacea se asigură prin forță, prin putere. De aceea, și pentru România, și pentru zona Mării Negre, și pentru întreg teritoriul NATO, luăm măsuri nu doar de compensare și de completare a ceea ce înseamnă arhitectură de apărare și descurajare.
Evident, zona de apărare antirachetă este un subiect foarte important. Președintele Biden și noi toți apreciem aliații care au făcut un gest care este important, dar vreau ca cei de acasă să fie extrem, extrem de liniștiți, pentru că lucrăm împreună cu aliatul român, cu alți aliați care au făcut aceste gesturi pentru a putea să asigurăm coerența apărării și descurajării.
Este un gest politic care, fără îndoială, este apreciat, dar în același timp vreau să fim extrem de clari că atunci când un aliat face un gest pe care noi îl aplaudăm, există întotdeauna un spate, un plan de a compensa, nu în sensul de ce dau și ce primesc, ci în sensul de a avea coerență pentru apărarea, în cazul în speță, antiaeriană a României".
Andreea Esca, PRO TV: "România găzduiește una dintre cele opt grupe de luptă NATO înființate după ce Rusia anexa Crimeea. Va crește numărul militarilor dislocați?".
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Va crește calitatea modului în care ne apărăm teritoriul și populația.
Avem, astăzi, 5.000 de militari aliați în România. Acest număr va crește, va crește și în timpul unor exerciții, atunci când grupul de luptă va deveni brigadă. Alți aliați, în plan bilateral, sunt foarte interesați în a sprijini România pentru a avea un sistem de descurajare foarte, foarte integrat.
Aș spune că nu atât numărul militarilor este important, fără îndoială este important, cât calitatea integrată a ceea ce înseamnă apărare terestră, aeriană, maritimă. Marea Neagră este în continuare complicată, cibernetică din spațiu.
Vom vedea multe exerciții, vom vedea, sper eu, și mult mai multă infrastructură civilă, capabilă să facă față și nevoilor de mobilitate militară ale NATO. Sper din toată inima și cred că aici, la summitul de la de la Washington, vom vedea aliați din regiunea țării noastre lucrând împreună pentru a avea coridoare de mobilitate militară, în special pe axul nord-sud.
Mă gândesc cu multă, multă groază ce s-ar fi întâmplat dacă România n-ar fi fost în NATO. Iată-ne aici, la NATO, începem un summit. România este o țară extrem de importantă pentru NATO. România este o țară respectată și influentă în Alianță și sunt convins că anii care vin vor reconfirma pe deplin această capacitate multiregională și profund strategic a țării noastre".
"Americanii au nevoie de toți aliații lor"
Andreea Esca, PRO TV: "Revenind la perspectiva schimbării președintelui Americii, diverse analize arată că la Casa Albă ar putea veni Donald Trump. Ce înseamnă asta pentru NATO și pentru România?".
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Să lăsăm alegerile să-și urmeze cursul în fiecare țară. Sunt momente și momente. Aseară, la Melon Oditorim, președintele Biden a avut un discurs extrem de energic și de și de motivant, ca și secretarul nostru general.
Eu am fost numit secretar general adjunct pe perioada președintelui Trump. Atunci am început job-ul meu, acum 5 ani de zile.
Fiecare țară din NATO este o democrație și fiecare dintre noi producem ca cetățeni liderii pe care îi dorim. Eu sunt absolut convins că acest rol indispensabil al NATO, nu doar pentru securitatea europeană, dar și pentru interesele globale ale Americii și cum europenii investesc mai mult, suntem mai puternici, suntem mai capabili, aș spune că, dacă pentru multe decenii noi depinde am de americani, cred că acum americanii au nevoie de toți aliații lor. Nu există o alianță mai frumoasă, mai cuprinzătoare, cu un miliard de oameni, 32 de țări, 53% din PIB-ul global, principala forță militară a planetei, decât în NATO. Și, de aceea, indiferent cine va câștiga la Casa Albă, știu că prețuirea pentru NATO și interesul față de NATO nu au cum decât să fie confirmate.
În rest, politica este politică și luna noiembrie este o lună interesantă și pentru americani, dar și pentru noi, în România".