Emilia Șercan îl acuză pe Mircea Geoană de plagiat. Ar fi tradus, fără să citeze, din Bill Clinton și George Bush Jr
Jurnalista Emilia Șercan îl acuză pe Mircea Geoană că "a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele", zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului american de Bill Clinton și George Bush Jr.
Actualul secretar general adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată "Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice".
Conform anchetei semnate de Emilia Șercan și publicată de PressOne, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Jurnalista susține că plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George Bush Jr.
Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.
Contactat de PressOne, Mircea Geoană a negat că ar fi plagiat în teza sa. "Vă spun la modul cel mai onest că l-am făcut cu toată inima și l-am făcut, cum se spune, sârguincios, și cât de mult se putea pe vremea respectivă făcând, muncind la el. Adică să mă apuc să copiez de la alții, nu prea e felul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu... A fost, a fost muncit și făcut pe bune", a spus secretarul general adjunct al NATO.
"Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva", a mai afirmat Mircea Geoană.
Ulterior, el a publicat și un mesaj pe Facebook, în care vor ește despre ”acuzații false” și ”campanie de fake news”.
”Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință.
Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu știam că este o lucrare colectivă și trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialiști în domeniu!), pe fond, cele menționate și conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite. Voi fi întotdeauna un promotor al valorilor de orice fel, dar, în același timp, nu am cum să nu sancționez impostura intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste.
Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism.” - a transmis Geoană.
Românii au încredere în Mircea Geoană
Mircea Geoană este politicianul în care românii au cea mai mare încredere, conform unui sondal realizat de INSCOP la comanda News.ro.
El este urmat de Nicuşor Dan, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă.
Pe ultimele trei locuri ca nivel de încredere se află, în ordine descrescătoare, Diana Şoşoacă, George Simion şi Kelemen Hunor.
Citește întreaga anchetă realizată de Emilia Șercan pe site-ul PressOne.
Sursa: PressOne, Pro TV
Etichete: Mircea Geoana, plagiat, emilia sercan,
Dată publicare:
01-07-2024 09:52