Ministrul Sănătății: ”Nu cred că suntem mai proști decât germanii, italienii și francezii și danezii și portughezii”
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a făcut încă o dată apel la români să se vaccineze împotriva Covid-19, în condițiile în care, marți, 12 octombrie, s-au înregistrat recorduri negre în privința deceselor și infectărilor cu Sars-Cov-2.
El a atras atenția că, într-un final, toți românii se vor imuniza împotriva acestui virus, însă unii o vor face pe calea ușoară, a vaccinării, în timp ce ceilalți își vor risca inclusiv viețile.
Attila a spus că, dacă vrem să avem ”o țară ca afară” trebuie să ”ne purtăm exact ca afară”, dând exemplu germanilor sau al francezilor, care s-au vaccinat într-o proporție foarte mare.
”De imunizare o să avem parte cu toții. Sunt două modalități de a ne imuniza. O parte, spunem noi, mai ușoară și care se bazează pe știință medicală, legat de vaccinare. Și recomandăm această modalitate tuturor cetățenilor români. Și o altă modalitate, aceea de a trece prin boală, cu toate riscurile aferente. Trebuie să luăm, încă o dată, exemplul altor țări. Vrem o țară ca afară, trebuie să ne purtăm exact ca afară. Nu cred că germanii, francezii, italienii sunt mai deștepți ca noi. Trebuie să înțelegem și noi că nu degeaba s-au vaccinat 80 % în Italia, unde au avut exact acest tip de problemă de criză sanitară majoră.” - a spus ministrul interimar al Sănătății.
Întrebat de jurnaliști dacă pot fi comparate condițiile medicale din România cu cele ”de afară” - în unele spitale de la noi fiind principiul ”scapă cine poate” - Cseke Attila a respins cu fermitate această afirmație.
Reporter: La cum arată lucrurile în sistemul sanitar, scapă cine poate, domnule ministru?
Cseke Attila: ”Nu. În primul rând, haideți să nu vorbim așa. Haideți, vă rog eu frumos .. Deci, în primul rând, încă o dată, mesajul principal este acela de vaccinare. Nu cred că suntem mai proști decât germanii, italienii și francezii și danezii și portughezii. Nu cred în acest lucru. Cred că cetățenii români sunt la fel de responsabili ca și ceilalți cetățeni din Uniunea Europeană.”
La Iași, medicii din prima linie au declarat că pacienții cu Covid-19 nu au voie să părăsească ambulanţele nici dacă doresc să meargă la toaletă și, astfel, s-a luat decizia ca pacienții să își facă nevoile în saci de plastic.
Pe lângă acest lucru, ambulanţele au stat ore în şir cu bolnavi COVID, aşteptând să se elibereze un loc la UPU „Sf. Spiridon”.
În Năsăud, bolnavii de Covid se plâng că îngheață de frig în spital, din cauza rețelei de termoficare care nu funcționează. Lucrările de reabilitare s-au împotmolit tocmai la secția respectivă, iar muncitorii încă lucrează la schimbarea conductelor.
În spitalele sufocate de bolnavi apar zilnic situații limită. În Unitatea de Primiri Urgențe a Județeanului din Craiova medicii au fost nevoiți să ventileze manual pacienții mai bine de zece minute, după ce au sărit siguranțele din cauza sistemului electric suprasolicitat.