Ministrul Pop anunţă "competiţie de manuale şcolare", toate la aceeaşi editură

Conferinta de presa sustinuta de ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, la sediul MEN
Inquam Photos / Alexandru Busca

Liviu Marian Pop îşi doreşte să revoluţioneze educaţia în România, aşa cum a revoluţionat deja limba română.

"Nu ne dorim să avem o lege a educației așa cum este cea existentă, care a fost angajată prin răspundere acum șase ani și care a fost modificată aproape jumătate”, a spus ministrul la Oradea, la o întâlnire cu inspectorii şcolarii şi directorii instituţiilor de învăţământ din Transilvania. "Ministerul Educației Naționale are acel proiect european în baza căruia vom înainta Parlamentului României, anul viitor, în septembrie, un proiect de modificare a Legii Educației Naționale, plecând de la tot ceea ce am constatat că nu funcționează în sistemul de învățământ și viziunea pe care Guvernul României o are pe zona de educație. Astăzi, ne-am concentrat pe Legea Manualului Școlar, un proiect pe care-l avem în programul de guvernare, pe care ne-am angajat că-l vom înainta Parlamentului’’, a spus Pop, potrivit Bihor Online.

Ministrul a anunţat că în cel mult două săptămâni va iniția proiectul de Lege al Manualului Școlar. „ Nimeni nu își dorește să continuăm în ceea ce înseamnă începutul anului școlar fără manuale școlare pentru foarte mulți elevi, și în același timp cu manuale depășite”.

,,Vom lansa competiția de manuale școlare, între autori de manuale școlare sub egida Editurii Didactice și Pedagogice pentru elevii din clasa I, a II-a, a VI-a și pentru toate manualele din clasele III, IV, V care nu au fost niciodată licitate. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple în următoarele șase luni de zile. Să avem efectiv sub forma electronică toate manualele școlare pentru clasele I-VI, în așa fel încât, în perioada aprilie-mai, anul viitor, să se poată face și o formare a colegilor noștri, iar de la 1 septembrie 2018 să se intre, pentru prima oară după 27 de ani, cu toate manualele, la toți elevii din clasele I-VI – pentru că acolo am rescris programele școlare”, a anunțat Liviu Pop.

Ministrul a mai spus că în Legea Educației Naționale există articole care nu se aplică sau care sunt inaplicabile. Despre noul sistem de evaluare a lucrărilor de la evaluarea națională și bacalaureat, Pop a precizat că ,,corectarea se va face tradițional, cum se făcea până acum, prin centrul de evaluare, sau pe mijloace electronice, acasă, sau la școală sau pe laptop de către colegii noștri evaluatori”.

Citește și
calculatoare
Școala unde calculatoarele nu sunt folosite din lipsă de prize suficiente
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ministrul a vorbit şi despre reducerea numărului de profesori necalificați în sistem. „Obiectivul nostru este de a avea cât mai puțini necalificați, chiar deloc în următorii trei ani să dispară noțiunea de necalificat. Nu e vina necalificaților că lucrează în sistem, ci a sistemului că nu s-a calibrat ca să nu aibă profesori necalificați. Fapt pentru care anul viitor vom avea concurs de titularizare înaintea transferurilor", a spus Pop, citat de Bihor Online.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Grădiniţă-fantomă, într-un sat din Mureş.
Grădiniţă-fantomă, într-un sat din Mureş. "E frumos, păcat că nu funcţionează"

În condiţiile în care mulţi copii bat - chiar şi la pas - kilometri întregi că să aibă parte de educaţie, într-o comună din Mureş, statul a construit o grădiniţă, unde bate vântul.

Școala unde calculatoarele nu sunt folosite din lipsă de prize suficiente
Școala unde calculatoarele nu sunt folosite din lipsă de prize suficiente

În era tehnologiei, şefii din educaţie vorbesc mult despre manuale digitale, biblioteci virtuale şi lecţii online, dar omit un aspect important: nu toate şcolile au calculatoare suficiente pentru elevi şi prea puţine sunt conectate la internet.

Ziua Educaţiei, sărbătorită cu şcoli închise.
Ziua Educaţiei, sărbătorită cu şcoli închise. "E cel mai slab an de pe vremea lui Ceauşescu"

Elevii şi profesorii au sărbătorit joi ''Ziua Internaţională a Educaţiei''. În România, autorităţile au decis să pună lacăt pe şcoli în Bucureşti, şi în câteva judeţe, în timp ce în altele, elevii au avut activităţi extraşcolare.

Protest al cadrelor didactice in Prahova. De ce spun că măririle de salarii sunt o păcăleală
Protest al cadrelor didactice in Prahova. De ce spun că măririle de salarii sunt o păcăleală

Peste 100 de profesori au demonstrat în faţă Prefecturii Prahova, pentru a cere o reforma reală în educaţie şi finanţare pe măsură nevoilor.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.