Ministrul Pop anunţă "competiţie de manuale şcolare", toate la aceeaşi editură
Liviu Marian Pop îşi doreşte să revoluţioneze educaţia în România, aşa cum a revoluţionat deja limba română.
"Nu ne dorim să avem o lege a educației așa cum este cea existentă, care a fost angajată prin răspundere acum șase ani și care a fost modificată aproape jumătate”, a spus ministrul la Oradea, la o întâlnire cu inspectorii şcolarii şi directorii instituţiilor de învăţământ din Transilvania. "Ministerul Educației Naționale are acel proiect european în baza căruia vom înainta Parlamentului României, anul viitor, în septembrie, un proiect de modificare a Legii Educației Naționale, plecând de la tot ceea ce am constatat că nu funcționează în sistemul de învățământ și viziunea pe care Guvernul României o are pe zona de educație. Astăzi, ne-am concentrat pe Legea Manualului Școlar, un proiect pe care-l avem în programul de guvernare, pe care ne-am angajat că-l vom înainta Parlamentului’’, a spus Pop, potrivit Bihor Online.
Ministrul a anunţat că în cel mult două săptămâni va iniția proiectul de Lege al Manualului Școlar. „ Nimeni nu își dorește să continuăm în ceea ce înseamnă începutul anului școlar fără manuale școlare pentru foarte mulți elevi, și în același timp cu manuale depășite”.
,,Vom lansa competiția de manuale școlare, între autori de manuale școlare sub egida Editurii Didactice și Pedagogice pentru elevii din clasa I, a II-a, a VI-a și pentru toate manualele din clasele III, IV, V care nu au fost niciodată licitate. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple în următoarele șase luni de zile. Să avem efectiv sub forma electronică toate manualele școlare pentru clasele I-VI, în așa fel încât, în perioada aprilie-mai, anul viitor, să se poată face și o formare a colegilor noștri, iar de la 1 septembrie 2018 să se intre, pentru prima oară după 27 de ani, cu toate manualele, la toți elevii din clasele I-VI – pentru că acolo am rescris programele școlare”, a anunțat Liviu Pop.
Ministrul a mai spus că în Legea Educației Naționale există articole care nu se aplică sau care sunt inaplicabile. Despre noul sistem de evaluare a lucrărilor de la evaluarea națională și bacalaureat, Pop a precizat că ,,corectarea se va face tradițional, cum se făcea până acum, prin centrul de evaluare, sau pe mijloace electronice, acasă, sau la școală sau pe laptop de către colegii noștri evaluatori”.
Ministrul a vorbit şi despre reducerea numărului de profesori necalificați în sistem. „Obiectivul nostru este de a avea cât mai puțini necalificați, chiar deloc în următorii trei ani să dispară noțiunea de necalificat. Nu e vina necalificaților că lucrează în sistem, ci a sistemului că nu s-a calibrat ca să nu aibă profesori necalificați. Fapt pentru care anul viitor vom avea concurs de titularizare înaintea transferurilor", a spus Pop, citat de Bihor Online.
Sursa: Bihon
Etichete: bacalaureat, educație, titularizare, profesori, liceu, evaluare nationala, elevi, scoli, programa, manuale, corectare, liviu marian pop,
Dată publicare:
23-10-2017 08:09