Ministrul Mediului vrea să interzică tăierile de lemne pe 75% din suprafaţa Parcurilor Naţionale
Ministerul Mediului vrea o lege prin care tăierile de lemne să fie interzise pe trei sferturi din suprafaţa Parcurilor Naţionale.
În acest moment, doar jumătate din această arie este pusă la adăpost. Ministrul e hotărât să dea el însuşi ordonanţă de urgenţă, dacă parlamentarii nu voteză legea luna următoare.
În cele 13 Parcuri Naţionale ale ţării, avem în total 239.000 de hectare de pădure. Doar jumătate din această suprafaţă este inclusă în zona de protecţie strictă. Ministrul Mediului propune o lege prin care procentul să crească la 75%.
Alegeri 2024
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
Costel Alexe, ministrul mediului: „În momentul de față avem aproape o voinţă unanimă a cetăţenilor României să aibă parcuri naţionale cu un grad ridicat de protecţie în ceea ce priveşte bogăţia aceasta naturală pe care o are ţara noastră. Propunem să oferim României şi cetăţenilor ei 13 parcuri naţionale în care aproximativ 75% din suprafaţă să fie în zonă de strictă protecţie, iar restul să fie în zona de conservare.”
De-a lungul anilor, în multe parcuri naţionale pădurea a fost măcelărită. Legea, aşa cum o propune minitstrul Mediului, ar pune-o la adăpost.
Mircea Vergheleț, directorul Parcului Naţional Piatra Craiului: „Zona de protecţie strictă, care înseamnă păduri foarte aproape de natural, în care nu se face absolut niciun fel de intervenţie, cu excepţia cazurilor când avem incendii de pădure, iar în zona de protecţie integrală, unde nu se face niciun fel de intervenţie, însă dacă există probleme foarte mari legate de doborâturi de vânt sau atacuri de ipude, pe baza unei documentaţii se analizează posibilitatea unei intervenţii.”
Protejarea pădurii şi conservarea biodiversităţii ar aduce beneficii uriaşe comunităţilor locale şi proprietarilor de teren din zona parcurilor.
Silviu Chiriac, agenţia pentru protecție a mediului Vrancea: „România trebuie să recunoască importanța celor parcuri naţionale din punct de vedere al atracţiei turistice. Sunt celelalte ţări europene care au demostrat cu vârf şi îndesat că aceste parcuri naționale aduc foarte foarte mulţi vizitatori. Aceşti vizitatori atrag venituri în comunităţile locale. Asta înseamnă dezvoltare sustenabilă şi valoare adăugată penru comunităţile care trăiesc în aproximitatea parcurilor şi chiar în interiorul lor.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, insistă ca Parlamentul să ia în dezbatere propunerea până la sfârşitul lui mai. În caz contrar, este hotărât să dea o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Sursa: Pro TV
Etichete: costel alexe, paduri, lege, ministrul mediului,
Dată publicare:
27-04-2020 17:02