Ministrul de Interne vrea 25% din banii proveniti din amenzi. Soferii se tem ca vor fi "vanati"
Soferi, aveti grija: politistii ar putea deveni mai "darnici" in acordarea amenzilor, daca Guvernul va hotari ca o parte din banii proveniti din sanctiuni sa intre in bugetul Internelor. Ministrul si-ar dori 25%, bani pe care sa-i investeasca in logistica
In fiecare an, in tara noastra, politistii si jandarmii dau peste 3 milioane de amenzi. Potrivit legii, sumele incasate se duc integral la bugetul de stat.
Un sofer care nu poarta centura, vorbeste la telefonul mobil si blocheaza centrul intersectiei poate fi amendat cu 1.000 de lei, dintr-un foc. Iar acestea sunt printre cele mai banale sanctiuni, dar si cel mai des intalnite. Amenzile merg la bugetul de stat. Insa guvernul se gandeste ca o parte din bani sa ajunga direct la Ministerul de Interne.
Radu Stroe, ministru de Interne: "Sa gasim acea solutie juridica tehnica prin care Ministerul de interne sa poata beneficia de niste sporuri de la venitul de stat la veniturile sale prin alocarea unor procente nu stim cat vom vedea din incasarile pe care le realizeaza din amenzi si din alte situatii".
Vestea nu ii bucura prea tare pe soferi.
Numai anul trecut, Politia a dat aproape 3 milioane de amenzi, adica vreo 400 de milioane de lei.
Problema este insa alta: numai 1 din 5 sanctiuni este platita. Legea spune ca amenzile neplatite se transforma in munca in folosul comunitatii. Dar cine nu se duce la munca este pedepsit tot cu amenda, pe care - din nou - n-o plateste. Cel sanctionat scapa basma curata, in timp ce statul pierde de fiecare data, pentru ca legea nu este clara.