Proiect pe site-ul MAI: Soferii care nu platesc amenzile in 90 de zile raman fara permis
Soferii amendati care nu achita valoarea sanctiunii, in termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate pana fac dovada platii, potrivit unei propuneri de modificare a Codului rutier, lansata vineri in dezbatere publica, pe site-ul MAI.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier, n.r.) a fost postat, vineri, spre consultare, pe site-ul MAI, cei interesati putand sa-si exprime punctul de vedere sau sa faca sugestii vizavi de modificarile propuse, in termen de zece zile.
Proiectul prevede introducerea sanctiunii suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule in cazul nerespectarii obligatiei de a achita amenda contraventionala in termenul prevazut de lege.
"Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta (OUG nr. 195/2002, n.r.), in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal", se arata in proiect.
Sanctiunea ar urma sa fie aplicata pana cand soferul face dovada achitarii amenzii.
In prezent, maxim 35 la suta dintre amenzile aplicate in trafic sunt platite de contravenienti, in conditiile in care doar pana la 2 la suta dintre ele sunt contestate in instanta, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul-sef Florin Catana, de la Directia Rutiera a Politiei Romane.
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Orasele cu cele mai bune si cele mai slabe hoteluri din lume
Insa, plata amenzii nu va fi suspendata prin contestarea sanctiunii, decat in situatia in care instanta de judecata, la cererea contravenientului, dispune suspendarea pana la emiterea unei hotarari definitive si irevocabile, "in cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente", se arata in proiectul de OUG. "Cererea de suspendare se va judeca de urgenta, cu citarea partilor", potrivit proiectului de act normativ.
Daca, pe langa amenda, contravenientul a fost sanctionat si cu suspendarea dreptului de a conduce, prin contestarea in instanta, executarea acestei sanctiuni complementare va fi suspendata pana la emiterea unei hotarari definitive si irevocabile.
Daca este mentinuta masura suspendarii dreptului de a conduce, serviciul politiei rutiere competent il va instiinta pe titularul permisului cu privire la data inceperii suspendarii si durata acesteia, in termen de 30 zile de la data comunicarii dispozitivului hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. La randul sau, soferul va avea obligatia sa se prezinte la serviciul Politiei Rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere, in termen de 15 zile de la data instiintarii.
Neprezentarea la Politie in termenul prevazut va atrage majorarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce cu 30 de zile, se mai spune in proiect.
Citeste si:
O tara macinata de saracie a primit titlul de cea mai scumpa destinatie din lume
Batalia pentru salvarea zonei euro. O mare putere europeana trage in jos celelalte state