Ministrul Apararii: Romania isi va intari apararea din cauza politicii lui Putin. "Nu cred ca putem ramane indiferenti"
Intr-un interviu acordat AP Mihnea Motoc, ministrul Apararii, a vorbit despre investitiile in aparare, in contextul politicii externe agresive a Rusiei.
Romania isi va consolida apararea in contextul sporirii prezentei militare a Rusiei in regiunea Marii Negre, a declarat marti ministrul apararii nationale Mihnea Motoc pentru agentia Associated Press, preluata de cotidianul american The New York Times.
Mihnea Motoc a mentionat ca Romania va incepe sa aloce domeniului apararii 2% din produsul sau intern brut (PIB) in 2017, lucru pe care Alianta Nord-Atlantica il doreste de la toate statele sale membre. De asemenea, presedintele ales al SUA, Donald Trump, a anuntat ca este extrem de important ca toate tarile NATO sa contribuie in mode egal la aparare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Social-democratii, care au castigat alegerile parlamentare desfasurate duminica in Romania, au promis ca vor respecta acordurile internationale incheiate de Bucuresti, adauga sursa citata.
Potrivit lui Motoc, membru al guvernului tehnocrat aflat la final de mandat, capacitatile militare ale Rusiei in Marea Neagra "s-au intarit considerabil in ultimii ani''. ''Nu cred ca poti ramane indiferent la lucrul acesta'', a continuat oficialul roman.
El a explicat ca NATO nu intentioneaza sa aiba acelasi nivel de "dezvoltare militara ca a Rusiei''. "Ideea noastra nu este de a intra intr-o cursa a inarmarii cu ei'', a mentionat Mihnea Motoc, in opinia caruia relatiile cu Rusia au devenit ''minimale'' dupa ce aceasta tara a anexat, in 2014, peninsula ucraineana Crimeea.
Ministrul roman si-a exprimat speranta ca situatia se va imbunatati, dar a estimat ca pe termen scurt ''realitatile nu se vor schimba in mod decisiv''.
Pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Occident dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, NATO a deschis la Bucuresti, anul trecut, Unitatea de Integrare a Fortelor NATO si a activat Comandamentul multinational de divizie Sud-Est. Acestea s-au inscris in masurile stabilite in Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea capacitatii operationale, adoptat la Summitul NATO din Tara Galilor, din septembrie 2014.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, romania, marea neagra, donald trump, buget, armata, cheltuieli, pib, aparare, Mihnea Motoc,
Dată publicare:
14-12-2016 10:47