Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri ca a avut 'o buna discutie' la telefon cu presedintele ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Aliantei si importanta 'unei cresteri a cheltuielilor de aparare' ale statelor aliate.
A fost prima conversatie pe care Stroltenberg a avut-o cu Trump dupa alegerile desfasurate in SUA pe 8 noiembrie. Stoltenberg l-a 'felicitat pentru victorie si a spus ca este nerabdator sa lucreze cu el si cu echipa sa insarcinata cu securitatea nationala', a indicat NATO intr-un comunicat.
'Amandoi au subliniat importanta ca NATO sa se inscrie intr-o traiectorie de durata' si au evocat politica Aliantei in acest 'nou mediu de securitate' marcat de amenintarea terorista, se mai mentioneaza in text.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stoltenberg a postat si pe Twitter un mesaj in care afirma ca a discutat cu interlocutorul sau despre importanta 'unei cresteri a cheltuielilor de aparare' ale statelor membre NATO.
In prezent numai cinci dintre cei 28 de membri ai NATO (SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia si Estonia) aloca apararii un buget de cel putin 2% din PIB, procent ce reprezinta pragul minim cerut de Alianta.
Jens Stoltenberg a amintit ca respectarea acestei solicitari privind nivelul cheltuielilor militare a fost principala sa prioritate inca de cand a preluat postul de secretar general al NATO, in anul 2014.
Intr-un interviu acordat in luna iulie publicatiei The New York Times, la o intrebare legata de actiunile amenintatoare ale Rusiei la adresa tarilor baltice, Trump a raspuns ca, daca Rusia le va ataca, atunci el va decide sa le vina in ajutor numai dupa ce va analiza daca aceste natiuni 'si-au indeplinit obligatiile fata de noi'.
Trump a mai spus atunci ca aliatii din NATO trebuie sa-si sporeasca bugetele destinate apararii si sa nu mai conteze pe 'generozitatea' americana la acest capitol. 'Imi doresc sa pot continua sa respect aliantele incheiate, dar pentru aceasta aliatii trebuie sa inceteze sa profite de generozitatea pe care Statele Unite nu si-o mai pot permite', a afirmat Trump cand inca era doar candidat la presedintie.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, donald trump, pib, Jens Stoltenberg, inarmare,
Dată publicare:
18-11-2016 20:41