Epidemia de pestă porcină, ”cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”
Potrivit datelor prezentate de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august, în România, focarele de pestă porcină africană sunt active în 10 judeţe, iar 121.012 de porci au fost ucişi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valoarea despăgubirilor plătite celor afectaţi de pesta porcină africană se ridică, în prezent, la 222.060 de lei, până la această dată fiind finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.
"În ceea ce priveşte despăgubirile acordate celor afectaţi de pesta porcină africană, până la această dată au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 1.890 de exploataţii, cu o valoare totală de 6.789.410 lei. Dintre acestea, până în prezent, au fost plătite 84 de dosare, cu valoare totală de 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare", a menţionat Brănescu.
Conform datelor prezentate de către şeful ANSVSA, până la ora actuală, în cele 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, precum şi în exploataţiile de tip A au fost ucişi 73.351 de porci.
"În zona de sud-est au fost afectaţi 25 de porci mistreţi. Detaliat, în Satu Mare au fost descoperite şase focare în gospodăriile populaţiei şi zece cazuri la mistreţ, cea mai mare densitate de mistreţ. În judeţul Bihor, 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un singur caz la mistreţ. În judeţul Sălaj nu avem focare în gospodăriile populaţiei şi avem doar patru cazuri la mistreţ.
În sud-est, Tulcea este cel mai afectat judeţ, cu 544 de focare, din care 537 în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie de tip A, cinci focare în exploataţii comerciale industriale şi un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale.
În Brăila, au fost identificate 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi şase în exploataţii comerciale. În Constanţa, 54 de focare în gospodăriile populaţiei şi niciunul la mistreţ, iar în Ialomiţa 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi. În judeţul Galaţi avem două focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Ilfov există patru focare - primul într-o anexă a unei stâne, apoi un focar într-o pădure din Ştefăneşti şi două focare în gospodăriile populaţiei. În judeţul Călăraşi, avem nouă focare, toate în gospodăriile populaţiei.
Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată atât prin examene clinice, cât şi prin examene de laborator", a detaliat Geronimo Brănescu.
Potrivit datelor prezentate, marţi, de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august, în România, focarele de pestă porcină africană sunt active în 10 judeţe, iar 121.012 de porci au fost ucişi.
Dosarele pentru despăgubiri plătite se ridică la 83, în valoare de 218.000 lei, însă sunt depuse deja 1.603 de dosare, cu o valoare de 5,2 milioane de lei.
Oficialul a precizat că motivul întârzierii plăţii despăgubirilor este legat de rectificarea bugetară.
Sinteza declarațiilor:
Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu:
- 781 de focare în 10 județe, 165 de localități - 11 sunt exploatații industriale comerciale.
- Sunt confirmate 40 de cazuri la mistreți.
- Au fost eliminați 123.411 de porci.
- În zona de nord-vest, pesta evoluează în 4 județe.
- Despăgubiri pentru 1890 de gospodării. Au fost plătite 84 de dosare. Se află în curs de evaluare 681 de dosare.
- Toate animalele suspecte trebuie neutralizate, proprietarii urmând să fie despăgubiți.
- Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial. Este o boală virală, extrem de gravă, cu morbiditate de până la sută la sută.
- Nu există antivirus. Cel mai scurt istoric cu boala l-a avut Portugalia, 13 ani. Spania - 30 de ani.
- Primele focare în România au fost pe 31 iulie 2017. În România se iau măsuri de prevenție încă din 2013.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea:
- Guvernul a acționat de fiecare dată în mod corect, rapid și eficient.
- În 2012 a fost un focar la granița cu Bulgaria. A fost primul semnal pe care l-am avut, iar noi și structurile statului nu am stat cu mâinile încrucișate. România a luat măsuri pentru a preveni intrarea acestui virus în țară.
- Toate au fost măsuri corecte.
- Intrarea acestui virus în țară a fost posibilă prin produse care nu au fost controlate.
- S-a întârziat destul de mult, cu efecte deosebite, rectificarea bugetară, iar ANSVSA nu a putut să acorde la timp banii pentru despăgubiri.
- Toți suntem interesați să facem față unei asemenea situații, de la președintele țării până la orice om.
- Am fost în toate zonele afectate. Am constatat lucruri pe care nu mi le-aș fi putut închipui.
Criza cu care se confruntă crescătorii de porci din România
În lipsa unor măsuri clare luate de autorități, care să împiedice răspândirea ei, boala a făcut prăpăd în România. În total, sunt condamnați la moarte imediată peste 300.000 de porci.
Iar coșmarul fermierilor nu s-a încheiat, în condițiile în care în fiecare zi apar noi focare.
De altfel, și președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la ”răspândirea explozivă” a pestei porcine în România.
Ministrul Agriculturii Petre Daea, șeful ANSVSA Geronimo Brănescu și secretarul de stat Raed Arafat susțin o conferință de presă despre criza provocată de epidemia de pestă porcină în România.
Marți, la cea mai mare fermă de porci din România, cea din Gropeni, Brăila, a început sacrificarea în masă a celor mai bine de 140.000 de animale.
Recent, ministrul Agriculturii Petre Daea a spus că pe unii nu-i interesează şoriciul porcului, ci doar modul în care pot creşte în sondaje.
El a precizat că România va fi în stare să treacă peste acest moment greu în care se află din cauza pestei porcine africane, dacă nu sunt puse zilnic la îndoială procedurile şi nu se fac interpretări de tot felul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: Petre Daea, raed arafat, ministrul agriculturii, porci, pesta porcina,
Dată publicare:
29-08-2018 14:54