Procesul de sacrificare al porcilor la cea mai mare fermă din România a început. Anunțul patronului pentru angajați

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 28 August 2018 08:21
Categorie: Actualitate

Marți dimineaţă a început sacrificarea porcilor din ferma de la Gropeni, din judeţul Brăila, cea mai mare din România şi a doua din Europa.

Cei peste 140 de mii de porci vor fi incineraţi sau îngropaţi în şanţurile care au fost săpate luni, în interiorul complexului. Reprezentanţii firmei care administrează fermele spun că nu vor renunţa la afacere şi nu vor concedia pe nimeni, pentru că au nevoie de toţi angajaţii pentru a repune crescătoriile pe picioare, după eliminarea pestei porcine africane.

Sacrificările în cele trei ferme ale complexului au început marți dimineaţă, la ora 9. De asomare se ocupă medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară Brăila, iar muncitorii vor incinera şi vor îngropa animalele ucise. Este o operaţiune care va dura câteva săptămâni bune.

Administratorii complexului sunt, însă, hotărâţi să îşi continue afacerea. Au o parte de abatorizare şi preparare a produselor din carne de porc pe care o vor ţine în funcţiune cu materie primă din alte ferme, unde nu a pătruns virusul pestei porcine africane.

Apoi, după ce vor reuşi să elimine boala din complexul de la Gropeni şi vor face igienizarea, dacă totul va decurge normal, în aproximativ 90 de zile, vor putea să reia activitatea de creştere a porcilor.

Marți dimineaţă echipele de la Direcţia Sanitar Veterinară au mers în cele 3 ferme ale complexului de la Gropeni.

"Avem tot ce ne trebuie, materiale, echipamente, oameni, încât sperăm noi în 3 săptămâni să lichidăm acest focar, în cele 3 exploataţii. Vreau să vă asigur că nu va pleca nimeni, pentru că va urma o perioadă de igienizare, dezinfectare, reabilitare a acestei ferme, încât să putem începe activitatea", a precizat Dumitru Ijataruc, medicul veterinar al fermei.

După 30 de zile de la igienizare, conform procedurilor, vor fi introduşi câţiva porci-santinela, pentru a verifica dacă animalele se mai îmbolnăvesc sau nu şi dacă boala pestei porcine africane a dispărut de tot. Până atunci, autorităţile se grăbesc să elimine focarele de la Gropeni. Încă de luni au fost săpate gropile pentru animalele sacrificate.

"Sunt nişte şanţuri, pe lungime, ca să putem să avem acces mai uşor la ele. Ei au vreo două sute şi ceva de muncitori acolo. Noi avem trei echipe, câte o echipă în fiecare fermă, ca să asigurăm asomarea", a transmis Gicu Drăgan, DSV Brăila.

La un calcul orientativ, dacă statul va plăti despăgubiri între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare animal sacrificat, proprietarii complexului de la Gropeni ar trebui să primească între 25 şi 30 de milioane de euro.

În acelaşi timp, oamenii din satele învecinate nu mai speră la niciun ajutor. Primarii încearcă să ţină situaţia sub control şi să calmeze spiritele.

"Câte 4, 5 scroafe tăiate, puse în ifron şi duse. Mi-a fost o milă, mi-a venit şi să plâng", spune o femeie.

O altă fermă din România afectată de pesta porcină este la periferia oraşului Tulcea. Aici, aproape 50 de mii de porci au fost sacrificaţi. Paguba estimată până acum trece de opt milioane de euro.

Proprietarul complexului din Tulcea susţine că, în momentul în care a fost depistat virusul pestei porcine a fost obligat să arunce şi toată cantitatea de carne procesată sau aflată deja la vânzare în magazine. 160 de salariaţi au fost rămas fără loc de muncă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Acţiunea cu cel mai puternic impact a ultimilor 30 de ani: sacrificarea a 140.000 de porci
Acţiunea cu cel mai puternic impact a ultimilor 30 de ani: sacrificarea a 140.000 de porci
VIDEO PROTVPLUS.RO
caini
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Declarația prințului Philip după accident. Britanicii spun că nu ar trebui să mai conducă
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
vanatoare balc
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare
România, în pragul unei epidemii de gripă. Bilanţul negru al deceselor a ajuns la 18
Bărbatul care a agresat un bărbat de 75 de ani, în scara unui bloc, a fost prins
Pericol de avalanșă și drumuri închise. Ce județ este vizat
Firea: ”Înţeleg nemulţumirea celor care nu au căldură. Nu aveam să rezolv în 2 ani”
Profesoară de engleză din Cluj, reclamată pentru că a predat un cuvânt la ore