Criza pestei porcine ia amploare, deși sunt sacrificați sute de mii de porci. Noi focare zilnic
La cea mai mare fermă de porci din România, cea din Gropeni, Brăila, a început marți sacrificarea în masă a celor mai bine de 140.000 de animale.
Aşadar, în lipsa unor măsuri clare luate de autorități, care să împiedice răspândirea ei, boala a făcut prăpăd în România. În total, sunt condamnați la moarte imediată peste trei sute de mii de porci. Iar coșmarul fermierilor nu s-a încheiat, în condițiile în care în fiecare zi apar noi focare.
Eutanasierea celor peste 140.000 de porci a început marți dimineaţă. Trei echipe de la Direcţia Sanitar-Veterinară au descins în cele trei ferme ale complexului şi au trecut la asomarea animalelor.
Ulterior, o parte dintre cadavre au fost arse în incineratoare, iar altele au fost îngropate în trei gropi adânci, săpate - spun cei responsabili - în aşa fel încât virusul pestei procine africane să nu ajungă în pânză freatică.
Gicu Drăgan, director DSV Brăila: „Şanţul este de doi metri şi jumătate - trei metri, până la adâncime cât ne permite."
Operaţiunea de eutanisere a porcilor se anunţă de durată. Niciodată la noi în ţară nu au mai fost ucise atât de multe animale într-un singur loc, spun cei de la Autoritatea Sanitar Veterinară.
Dumitru Jitaruc, medicul veterinar al fermei: „Speram noi în 3 săptămâni să lichidăm acest focar, în cele 3 exploataţii."
În toată ţara, amploarea măcelului este uriaşă. 120.000 de porci au fost omorâţi până acum în 10 judeţe, dar se va ajunge la un număr total de peste 300.000 de animale dacă ţinem cont că în Brăila trebuie ucişi peste 170.000 de porci: 140.000 din fermă de la Gropeni şi încă 35.000 de o crescătorie mai mică.
Dacă statul va plăti despăgubiri între 8 şi 12 lei pe kilogram pentru fiecare animal sacrificat, proprietarii complexului de la Gropeni ar trebui să primească între 25 şi 30 de milioane de euro. În acelaşi timp, oamenii speră să fie despăgubiţi pentru porcii pe care îi creşteau în gospodarii.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea: „Este o despăgubire pentru fiecare animal şi sunt despăgubiri pentru efectele generate de toate celelalte influenţe negative."
Femeie: „Nouă nu ne-a spus nimica, când ni i-a luat. Că ne dă bani, nu ne dă.”
Reporter: „Cât ar trebui să vă dea?”
Femeie: „Ne-a zis treizeci şi cinci de milioane, ne-a făcut calculul doctorul."
La Tulcea, în prima fermă mare unde s-a decis uciderea a 50.000 de porci din cauza pestei, paguba este de peste 8 milioane de euro.
Nicolae Ciuleac, proprietar ferma Carniprod: „O să primesc banii, probabil că-I voi primi, dar ce s-a întâmplat la mine în cadrul societăţii, ca şi infecția aia cred că nu se va putea înlocui cu bani."
Între timp, ferma din Tulcea a redeschis abatorul, dar acum lucrează doar cu carne de import. 160 de salariaţi au rămas însă fără loc de muncă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: porci, pesta porcina, ferma, crescatori de porci,
Dată publicare:
29-08-2018 13:15