Ministrul Agriculturii, apel către românii care golesc rafturile: „Producem suficientă hrană pentru populaţia noastră."
Ministrul Agriculturii s-a întâlnit sâmbătă cu reprezentanții lanțurilor de magazine, dar și cu producătorii, pentru a se asigura că nu vor fi probleme cu stocurile de alimente.
Asta după ce foarte mulţi oameni au început să îşi facă provizii. Uleiul cu cel mai mic preţ s-a vândut primul. Din cauza cererii mari, în unele magazine cumpărătorii au putut să ia doar în cantităţi limitate.
Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: „România nu e în nici un scenariu de risc să apară o criză alimentară sau să apară dezechilibre majore, pentru că producem suficientă hrană pentru populaţia noastră."
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andrei Solomon- director Expur: „Industria procesării de seminţe din România deţine stocuri suficiente de ulei şi seminţe pentru a ajunge până în august, mai sunt puţine de cumpărat, există stocuri în România de seminţe de floarea soarelui care pot fi cumpărate, la preţul pieţei de azi. Dar riscul de indisponibilitate nu există. Preţul va regla piaţa, dar nimeni nu trebuie să-şi facă griji că nu va găsi ulei românesc la raft."
„Ce să mai zic, nu mai zic nimic, i-a speriat Putin pe toată lumea! Vreau să gătesc şi eu şi nu mai găsesc niciun litru de ulei!” mărturisea un cumpărător.
Când ajung la rafturile cu produse neperisabile, clienţii marilor lanţuri de magazine sunt întâmpinaţi cu anunţuri prin care sunt informaţi că nu pot cumpăra mai mult de două baxuri de ulei, de exemplu. Nu pentru că nu ar fi suficientă marfa în depozite, ci pentru că de această situaţie profită speculanţii care cumpără mult şi vând apoi mai scump, iar acest fenomen trebuie combătut.
Sociologul Gelu Duminică: Omul crede ce vede pe Facebook
Cristina Butnaru, reprezentanta unui magazin: „Mesajul nostru pentru clienţi e că avem suficientă marfă pe stocuri şi să nu îşi facă griji, îi aşteptam cu o gamă largă de produse"
Teama oamenilor este justificată, în contextul situației din Ucraina, sunt de părere sociologii.
Gelu Duminică, sociolog: „Omul gândește din această perspectivă, eu nu mai cred în nimeni. Am încredere în x de pe Facebook. Mai mult decât atât, văd că, spre exemplu, benzina a crescut într-o zi și văd cu ochii mei. Cred că trebuie să ne uităm la cei care lansează astfel de zvonuri pentru a face bani, pentru că la asta se rezumă. a controla, a face bani, a își mări profiturile. Noi ne uităm în direcția greșită, culpabilizăm victima pentru că este o victimă.”
În tot acest timp, autoritățile fac apel la calm.
Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum de ulei a României.
Aş vrea să mai precizez că, potrivit situaţiei la zi pe care o menţinem la minister, toate categoriile de produse alimentare se situează în parametrii necesari pentru consumul populaţiei. Asigurăm cetăţenii că producţia agricolă a României are capacitatea de a ne oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie.”
Faptul că prețurile sunt în creștere este o realitate. Uleiul s-a scumpit cu peste 25 de procente în ultimul an, potrivit Institului Național de Statistică. În cele mai multe magazine, costă între 8 și 10 lei litrul.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: criza alimentara, ministrul agriculturii,
Dată publicare:
13-03-2022 13:15