După modelul Poloniei, social democrații vor să elimine taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază
Taxa pe valoare adăugată ar putea fi eliminată în cazul alimentelor de bază: pâine, lapte, ouă, brânză, carne și ulei, pe o perioadă limitată.
Este propunerea celor de la PSD, iar coaliția de guvernare urmează să analizeze și alte variante. Măsura nu este agreată de liberali, care spun că taxa nu poate fi redusă fără un acord al Comisiei Europene. O măsură alternativă este plafonarea prețurilor la alimente, însă nici la acest capitol nu există consens.
După modelul Poloniei, social democrații vor să elimine și la noi taxa pe valoare adăugată la alimentele de bază. Măsura i-ar sprijini pe cetățeni, spun liderii PSD, care ar plăti mai puțin pentru mâncare și le-ar rămâne bani pentru utilități.
Reporter: „Am cumpărat acum de la supermarket câteva alimente de bază cât pentru maximum o săptămână. Adică o sticlă de ulei, una de lapte, făină, zahăr, un pachet de telemea și o caserolă de pulpe de pui. Am plătit aproape 52 de lei, cu un TVA de 9%. Dacă ar fi eliminată această taxă, aș fi plătit cu 4-5 lei mai puțin pe aceleaşi cumpărături.”
Fără un calcul referitor la impactul bugetar, liberalii resping, cel puțin acum, măsura. În primul rând, ar încălca directiva europeană care prevede ca taxa pe valoare adăugată nu poate fi mai mică de 5%. Social democrații mai au o variantă. Prețurile la anumite alimente să fie plafonate la nivelul lunii octombrie, așa cum a făcut Ungaria pentru zahăr, ulei, lapte, cărne de porc şi de pui şi lapte. Măsura nu este agreată de liberali, însă.
Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor Europene: „Ar duce la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care ai costul de producţie mai mare decât preţul la care poţi să vinzi, nu mai ai nicio motivaţie să vinzi produsul respectiv. Să luăm exemplul unui producător de făină, unul are o oală mai nouă, altul are oală mai ieftină. Unde o să ne oprim dacă tot dăm?"
Pe de altă parte, au existat discuții la nivelul Ministerul Agriculturii chiar cu reprezentanții industriei alimentare, care susțin eliminarea TVA, doar dacă pe lista alimentelor care vor beneficia de taxa zero vor intra şi produsele derivate: adică pâine, dar şi produse de patiserie sau simigerie, carne, dar şi produsele din carne procesată, lapte și brânzeturi. Mai ales, spun specialiştii, că preţurile alimentelor urmează să crească şi mai mult.
Sorin Minea, președinte Romalimenta: „Dacă se va face aşa, atunci impactul va fi fantastic pentru consumator, dar fiind pe un trend de ascendent al preţurilor, mâncarea reprezintă oficial 40-50% din banii fiecărui cetăţean. Deci această diferenţă de câţiva lei îi va rămâne să-şi plătească gazele."
Orice nouă măsură de sprijin trebuie decisă însă în coaliţie. O şedinţă a liderilor va avea loc vineri.