Ministerul Sănătății nu recomandă românilor din Italia să vină acasă de Paște

Ultima actualizare: 04-03-2020 17:53

Ministrul interimar al Sănătății Victor Costache a fost întrebat, miercuri, de jurnaliști, cum vede faptul că, în perioada următoare, de Paște, mulți români din Italia ar putea fi tentați să se întoarcă acasă, deși există pericolul coronavirusului.

 

”Vă voi răspunde ce i-am răspuns și fratelui meu, care este în Milano, va fi în izolare 15 zile dacă vine în țară. Este bine în această perioadă să înțelegem contextul în care ne aflăm și să ne limităm deplasările. Recomandăm să limităm deplasările, inclusiv ... sigur că da, fiecare își ia propria hotărâre, dar este important să transmiteți și dvs. informația, recomandarea noastră este să limităm deplasările.” - a spus ministrul interimar al Sănătății.

Întrebat dacă se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus în perioada sărbătorilor de Paște, Costache s-a arătat optimist.

”Sperăm să avem o creștere lentă, din câte am văzut, țările din Uniunea Europeană sau la nivel mondial, deocamdată în China s-a reușit o scădere, dar acolo a fost o creștere rapidă, o creștere exponențială la început, care acum s-a frânat.” - a mai spus Victor Costache.

Pe de altă parte, el a confirmat faptul că în aceste zile au loc discuții ”întâlniri între colegii din Guvern și reprezentanții Bisericii ordodoxe”, pentru a se lua o decizie legată de aglomerațiile din biserici în perioada sărbătorilor pascale.

La această oră, în România au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate în cursul zilei de miercuri, 4 martie.

Toate cele 5 persoane (una fiind în prezent vindecată), care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase, au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.
Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon: +4021.320.20.20.

La aceste linii telefonice pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO