Militari căliți în războaiele din Irak și Afganistan vor ajuta la anchetele epidemiologice. Care e misiunea lor
Militari specializați în tehnici de supraviețuire sau care au fost în misiuni din Irak și Afganistan vor ajuta la anchetele epidemiologice. Ministerul Apărării anunță că pune la dispoziția direcțiilor de sănătate publică din țară 600 de militari.
Încă de la începutul pandemiei, Armata a ajutat peste tot pe unde a fost nevoie. În stradă, în spitalele devenite focare de infecție ori la coordonarea viitoarei campanii de vaccinare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cei apelați sunt sunați chiar de la Brigada Vânători de Munte "Sarmisetegusa" din Brașov, o unitate din elita Armatei Române.
Soldați voluntari au preluat o parte din apelurile care țin de anchetele epidemiologice, în baza unui protocol semnat cu direcția județeană de sănătate publică.
E drept că la Brașov sistemul e informatizat și funcționează foarte bine, fară întârzieri. Cei depisati pozitiv și apropiații sunt anunțați urgent că trebuie să intre în izolare.
DSP-urile cu cele mai multe probleme nu au cerut ajutorul militarilor
Oficialii din Ministerul Apărării spun că în acest caz nu sunt folosiți oameni cu pregătire medicală dar vor face un curs cu angajații de la DSP. Cei care nu vor da telefoane vor completa baze de date întocmite în această perioadă.
Colonel(r) Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN: "Sunt militari de la toate armele. Sprijinul se desfășoară în două moduri, fie militarii merg în call-centerele DSP-urilor, fie unde este posibil, se face și din cazărmile noastre”.
Deocamdată, în doar 24 de județe șefii direcțiilor de sănătate publică și-au manifestat interesul de a fi sprijiniți.
Până acum, nici în Capitală și nici în județul Ilfov nu a fost solicitat sprijin militar pentru anchetele epidemiologice, deși aici au fost cele mai mari probleme și cele mai multe întârzieri în comunicarea cu cetățenii.
E drept că, în ultimul timp, și la București și în alte mari orașe din țara, reprezentanții DSP din call-centere au fost ajutați de voluntari, fie studenți la medicină, fie alți angajați din serviciile primăriilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, mapn, dsp, call center,
Dată publicare:
16-12-2020 18:46