Ce spun experții despre experimentele care arată băuturi pozitive la coronavirus. Cât de reale sunt

Michael Schnedlitz
Heute.at

În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmări în care diferite persoane încearcă să demonstreze ineficiența testelor pentru coronavirus. Experții spun însă că aceste experimente arată doar rezultate fals pozitive.

Deputatul Partidului Libertății din Austria, Michael Schnedlitz, a mers joi, în Parlament, hotărât să demonstreze că o picătură de Coca Cola iese pozitivă pentru coronavirus. El a încercat astfel să arate inutilitatea testelor, însă potrivit experților, acest test este neconcludent și doar indică un rezultat fals pozitiv, potrivit Krone.at.

„Experimentul a arătat că testul pentru corona reacționează pozitiv la Coca-Cola, dar știm că acest lucru funcționează și cu alte băuturi și alimente. Zeci de milioane de euro au fost aruncate pe fereastră. Banii plătiți de populație și încasați de industria farmaceutică apropiată de Sebastian Kurz (premierul Austriei, n.r.”, a spus Schnedlitz .

Într-o filmare apărută pe rețelele de socializare, o persoană care poartă mănuși albastre pune sos de mere pe un test antigen. După scurt timp, arată la cameră că testul a ieșit pozitiv. "Sos de mere pozitiv pentru Covid-19. În mod normal, cu testele Covid, constatăm că toată lumea are Covid", a comentat un utilizator la postare.

Însă experții critică aceste experimente care ar fi prost făcute și spun că eficiența testelor nu poate fi pusă la îndoială.

Citește și
Elena, pacienta Spania
O pacientă spaniolă de 104 ani a ieșit în aplauze din spital, după ce a învins Covid-19
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„Ne pare rău, astfel de prezentări false sunt prostești”, a scris un angajat al unui institut de laborator pe Twitter.

„Testul constă într-un anticorp marcat cu colorant. Un anticorp este o proteină. Cola este foarte acidă, datorită acidului fosforic. Acest acid denaturează (distruge) proteina și testul arată pozitiv. Sper că am răspuns la întrebare”, a clarificat un biochimist.

„Este trist cât de ieftine se încearcă aici să creeze o stare de spirit. „Și o mică parte a populației crede atunci. Cu adevărat neglijent ", a adăugat biochimistul.

AFP a discutat cu mai mulți experți, dar și cu producătorii acestor teste rapide pe bază de antigen, pentru a explica de ce oferă rezultate pozitive la coronavirus în cazul unor băuturi și alimente.

Cum funcționează testele antigen

 

Testele antigen, cum sunt cele folosite în astfel de experimente, detectează infecția cu coronavirus în 15 până la 30 de minute. De obicei, testarea antigen este considerată mai puțin fiabilă decât PCR.

Aceste teste funcționează prin recoltarea unor probe de secreție nazală sau faringiană, ca în cazul testelor PCR. Dar în loc să detecteze genomul Sars-CoV-2, ele caută proteinele ​​virale, un sistem mai simplu și mai rapid, scrie AFP.

În general, în cazul acestor teste, dacă apar două linii înseamnă că rezultatul este pozitiv. Dacă apare o singură linie în dreptul literei C, rezultatul este negativ. Dacă se află la litera T sau nu apare nici o linie, testul este invalid.

Ce spun experții despre aceste experimente

 

Experții în imunologie și biochimie spun că întotdeauna condițiile de testare sunt cruciale pentru obținerea unui rezultat valid și că testele funcționează doar pentru „eșantionul pentru care au fost evaluate” .

Thomas Decker, profesor de imunologie la Universitatea din Viena, a explicat că „ testul a fost dezvoltat pentru a permite atașarea unui anticorp la antigeni și a nu pentru a reacționa la anumite alimente”.

„Un test poate funcționa numai în condițiile corecte”, a declarat și Annette Beck-Sickinger, profesor de biochimie la Universitatea din Leipzig, porivit AFP.

Pentru a efectua un test antigen în condiții bune, proba trebuie mai întâi scufundată într-o soluție tampon, care însă „nu este capabilă să neutralizeze cantități mari de acid ( precum cele dintr-un măr )”, explică ea.

Prin modificarea pH-ului sau a temperaturii, testul acesta poate „provoca o reacție nespecifică la anticorpii (căutați) ”, provocând astfel un rezultat fals pozitiv, explică cercetătorul.

Același principiu se aplică și în cazul „testului” cu Coca-Cola efectuat la de deputatul austriac.

Reacția producătorilor testelor folosite în experimente

 

Condițiile de testare nu sunt conforme cu cele recomandate, în special folosirea unei soluții tampon. PH-ul acid al băuturii va distruge proteina anticorpilor necesară pentru test, a explicat producătorul testului, Dialab GMBH, pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.

În cazul testului cu sosul de mere, un purtător de cuvânt al producătorului testelor, MEDsan, nu a pus la îndoială autenticitatea filmării, însă a subliniat, totuși, că nu se poate spune dacă testul a fost efectuat în mod corespunzător.

„Nu știm dacă persoana văzută în imagini este infectată cu coronavirus și dacă testul a fost stocat corect ”, a declarat Kai Markus Xiong.

Ulterior, MEDsan a efectuat propriile teste în încercarea de a reproduce acest rezultat. Doi angajați au testat un dezinfectant pe bază de alcool, gem de căpșuni, un produs de curățat geamuri, mere și suc de mere. Rezultatul a ieșit pozitiv pentru dezinfectant și un rezultat slab pozitiv a fost înregistrat pentru gemul de căpșuni.

Producătorul spune însă că aceste rezultate nu pun la îndoială fiabilitatea testelor sale.

„Sarcina noastră este să ne asigurăm că testul oferă rezultate fiabile la om. Aplicarea acestuia la produsele alimentare nu înseamnă că există are îndoieli cu privire la validitatea sa pentru detectarea Sars-CoV-2", explică compania.

„Testul ar trebui privit ca un instrument folosit de personal instruit”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MEDsan. 

În concluzie: aceste două experimente nu demonstrează că testele pe bază de antigen nu pot fi utilizate pentru a detecta infecțiile cu Sars-Cov-2, mai scrie AFP.

Acestea arată că testele pot duce la rezultate eronate dacă nu sunt utilizate în condițiile potrivite și că nu funcționează pentru testarea băuturilor sau a alimentelor. 

Testele antigenice sunt, cu siguranță, mai puțin fiabile decât testele RT-PCR - în Franța trebuie să aibă o sensibilitate clinică mai mare sau egală cu 80% conform Haute Autorité de Santé - dar rămân un instrument valid pentru detectarea infecțiilor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Cercetători: Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Marea Britanie are mutaţii majore
Cercetători: Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte în Marea Britanie are mutaţii majore

Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă Covid-19 are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, transmite Reuters.

O pacientă spaniolă de 104 ani a ieșit în aplauze din spital, după ce a învins Covid-19
O pacientă spaniolă de 104 ani a ieșit în aplauze din spital, după ce a învins Covid-19

Elena, o pacientă spaniolă în vârstă de 104 ani, a fost externată după ce a învins boala COVID-19 şi după ce a stat 14 zile internată.

Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul. Cum putem folosi becurile în lupta cu Covid-19
Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusul. Cum putem folosi becurile în lupta cu Covid-19

Lumina ultravioletă poate ucide coronavirusurile și ar putea fi încorporată în sistemele de aer condiționat pentru a steriliza încăperile, spun oamenii de știință.

Reprezentanţii Horeca vor program prelungit de sărbători.
Reprezentanţii Horeca vor program prelungit de sărbători. "Dacă stăm de Revelion până la 1, nu riscăm mare lucru"

Reprezentanții industriei Horeca vor să propună prelungirea programului restaurantelor din hoteluri, mall-uri și supermarket-uri în perioada sărbătorilor.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.