Iohannis: Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge între Crăciun şi Anul Nou

16-12-2020 15:37


vaccin vaccinare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, este posibil ca între Crăciun şi Anul Nou să ajungă în România prima tranşă ”simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID.

 

"Există o șansă mare ca primul vaccin să fie aprobat de Autoritatea Europeană chiar înainte de Crăciun, între Crăciun și Anul Nou să fie distribuită prima șarjă, dar vor fi, din informațiile pe care le avem acuma, aproximativ 10.000 de doze. Deci, va fi o tranșă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării. 10 mii de doze ajung pentru 5.000 de persoane. Următoarea tranșă este așteptată în ianuarie și ea va fi folosită în principal pentru a vaccina tot personalul medical, inclusiv din azilele de bătrâni și așa mai departe și persoanele care fac parte din grupele cu risc mare, dar campania este bine pregătită. Deja se lucrează la pregătirea primelor simulări. Vor fi simulate centre de vaccinare, acțiuni mai ample de vaccinare, transport și așa mai departe, lucrurile sunt sunt bine pregătite, doar să vină vaccinul.", a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, toate statele membre UE vor primi un lot simbolic de vaccin anti-COVID.

"Toată lumea primește primul lot simbolic, fiindcă este important ca toate țările europene să pornească în același timp vaccinarea, să nu fie discuții că unii încep mai repede și alții mai târziu. Și s-a decis trimiterea unui prim lot simbolic, după care va veni un lot mult mai mare în ianuarie și vor continua în lunile următoare, până când toată populația poate să fie vaccinată..", a explicat el.

El a reamintit că vaccinarea nu este obligatorie, dar este ”foarte recomandată”.

"Vaccinarea nu este obligatorie, dar este foarte recomandată, fiindcă prin această vaccinare, pandemia se poate termina. Pur și simplu, este singura soluție. Altă soluție nu este dacă dorim să nu mai avem atâția bolnavi, dacă dorim să nu mai avem atâția morți și dacă dorim ca și persoanele vulnerabile să aibă o șansă la viață", a susţinut preşedintele Iohannis.

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO