Mii de tone de pepeni de Dăbuleni se strică pe câmp, pentru că nu-i mai cumpără nimeni
Pepenii de Dăbuleni se strică pe câmp neculeși. Sunt mii de tone care au rămas așa, după ce grindina i-a afectat, iar cultivatorii nu au mai găsit clienți să îi vândă.
În plus, prețul pepenilor în piețe a scăzut atât de mult încât culesul nu mai rentează, spun fermierii.
Numai pe un câmp din localitatea Călărași, județul Dolj, sunt 200 de tone de pepeni care se strică sub soare. În urmă cu o lună i-a lovit grindina, apoi a venit canicula și doar 30 la sută din producție a mai fost bună de recoltat.
Situația se repetă și în Dăbuleni. De aici, în anii trecuți, pepenii mergeau direct în Polonia la export. Acum, străinii i-au refuzat.
Florică Vraciu, fermier: ”Eu sunt un om de lucrez cu Polonia, vânzare zero. Nu au mai vrut-o din cauza la punctele astea. Dacă vă spun ca nu am scos nici investiția…”.
3.500 de hectare cultivate cu pepeni, în județul Dolj
În total, fermierii din Dolj estimează că mii de tone de pepeni au rămas neculese. În plus, nici cei care ar merita culeși nu sunt căutați. Intermediarii nu mai vin, după ce prețul în piețe a scăzut mult.
Ștefan Bănuțoiu, fermier: ”A luat de aici lubeniță cu 60 de bani, 70 de bani, a mers pe piață și o desfacere cu 5 lei sau 4 lei. Acolo pe piață dacă mergea prețul la 2,5-3 lei nu se vindea marfa cu 5 lei. Și acum marfa s-a blocat pe piață, ei nu au mai venit aici să ia și s-a degradat”.
Valentin Ciuculin, fermier: ”Am recoltat în jur la 30-40 la sută din cultura care am pus-o în câmp. În rest, cum se vede aici, a rămas pe loc. Nu ne-am scos investiția, ce om face cu băncile, că avem datorii la bănci, banca nu vrea să ne asigure culturile”.
În Dolj sunt 3.500 de hectare cultivate cu pepeni.