Vremea capricioasă a distrus recolta de pepeni de la Dăbuleni. "Nu mai au parfumul și dulceața din alți ani"
Primăvara capricioasă, cu frig și ploi, se traduce acum printr-o recoltă modestă, de pepeni. Primele lubenițe culese de la Dăbuleni, nu au parfumul și dulceața din alți ani, și sunt mai mici.
Ca să nu rămana cu marfa, producătorii au lăsat din prețuri. Așteaptă acum următoarea recoltă, care, speră ei să se coacă în tihnă, sub soare din plin.
Vremea capricioasă cu ploi și temperaturi scăzute a făcut ca prima recoltă să se coacă mai târziu cu două săptămâni față de anii trecuți. Și nu doar aspectul lasă de dorit. Fructele nu sunt la fel de dulci pentru că nu au avut soare să se dezvolte sănătos.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Valerică Cazacu, fermier: ”Ele merg bine la secetă, cel mai bine la secetă și să le udam pe jos prin picurare.”
Producătorii nu găsesc nici clienți. Așa că într-o săptămână, au scazut prețul de la 3,50 lei kilogramul la 1 leu. Anul trecut, prima recoltă de pepeni s-a dat cu 4 lei kilogramul.
Marin Copcă, fermier: ”E o boală antracnoza, poți să îi dai cu ce i-ai da, dacă apucă și intră boala aia nu ai ce să le faci. Se pătează, nu se mai dezvoltă. Vremea ne-a omorât anul asta, ploi multe.”
George Birțoiu, fermier: ”Prima dată undeva la 3 lei din angro, după aceea 2 lei și a început încet, încet să scadă.”
Pe de altă parte unii s-au grăbit să iasă cu pepenii pe piață chiar dacă nu erau copți.
Marin Copcă, fermier: ”Rupe unul de frica altuia că a rupt ăla și a prins la 2,50 lei. Mă duc să le iau și eu ca să prinzi. Și nu sunt nici coapte. Păi nu sunt și de aia scade prețul .
Cultivatorii își pun speranța în următoarea recoltă, totuși aceasta nu va ridica producția anuală.
Ștefan Nanu, Dr.ing, director adjunct Stațiunea de cercetare Dăbuleni: ”Am traversat o primavară cu totul atipică față de un an normal. Producțiile vor fi mai mici față de anii normali. Aceleași condiții, temperaturi scăzute și precipitații mai multe, au făcut ca acumularea de zaharuri să fie mai redusă.”
Pentru acest an, fermierii estimează o producție de 50-60 de tone pe hectar față de 80 în trecut.