Metoda prin care niște hackeri români au furat 106 milioane euro de la clienții unui site de shopping celebru în toată lumea
106 milioane de euro! Atât au furat niște hackeri români de la sute de clienți ai unui cunoscut site de cumpărături, fondat în America.
Suspecții ar fi spart și preluat conturile a 120 de utilizatori, apoi ar fi publicat, în numele acestora, anunțuri de vânzare ale unor produse pe care nu le aveau în realitate.
Peste 700 de oameni din toată Europa au fost păcăliți și le-au trimis sume serioase. Cele mai multe plângeri au fost înregistrate în Germania.
Înșelătoria a fost pusă la cale în august 2022, inițial de trei suspecți, spun procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată din Vâlcea. Cei trei au preluat ilegal controlul a 120 de conturi de pe o aplicație cu un istoric bun de tranzacții comerciale fără incidente.
De pe cele 120 de conturi sparte, deținute până atunci de persoane credibile, suspecții au început să publice pe acea platformă anunțuri fictive de vânzare cu obiecte populare - bunuri, pe care, de fapt, nu le aveau. Astfel, ar fi înșelat peste 700 de utilizatori - cetățeni din Europa - care au plătit pentru a cumpăra produsele fictive. Banii pentru produsele comandate care în realitate nu existau erau virați în conturile bancare deschise de complicii grupării. Prejudiciul total trece, spun procurorii, de 106 milioane de euro.
Cele mai multe sesizări au fost depuse pe teritoriul Germaniei. Tocmai de aceea, autoritățile de acolo au considerat necesară înființarea unei echipe comune de anchetă. Doi procurori din Germania și polițiști de acolo au colaborat cu autoritățile de la noi până când au format un cerc de suspecți. 13 locuințe din București, Olt și Vâlcea au fost percheziționate de anchetatori, iar mai mulți indivizi au fost duși la audieri la DIICOT Vâlcea.
Mihaela Melconian, specialist DIICOT: „Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au efectuat două percheziții domiciliare pe teritoriile Germaniei și Austriei. Au fost puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele suspecților, precum și un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare din Germania.”
Anchetatorii fac cercetări pentru fals informatic și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, toate în formă continuată.