Metoda aplicată de autoritățile din Oradea pentru a descoperi infectații cu Covid19 asimptomatici

Ultima actualizare: 14-04-2020 19:54

Aşa numita testare în grup pentru SARS-COV-2 este soluţia pe care au găsit-o cercetătorii germani. Este eficientă mai ales în cazul persoanelor asimptomatice, pentru că acestea pot fi izolate rapid, tratate şi astfel boala nu se răspândeşte.

Şi autorităţile din Oradea încearcă aceeaşi metodă în rândul medicilor, dar şi a celor aflaţi în carantină.

Doctorul Gheorghe Carp, managerul unic desemnat în perioada de stare de urgenţă la conducerea tuturor spitalelor din Oradea, a decis folosirea acestei metode. Potrivit acestuia este eficientă, pentru a identifica rapid persoanele infectate şi a le separa de cele sănătoase.

Practic, probele sunt prelevate - aşa cum ştim - din gât sau nas. Dar de la mai multe persoane. Sunt aşezate apoi în grupuri şi prelucrate o singură dată, în loc de individual.

La un exemplu concret de 50 de indivizi verificaţi pentru COVID, se fac grupuri de câte 5 probe şi se testează totul de-o dată.

În cazul în care un astfel de eşantion este pozitiv, atunci toate persoanele din mostra respectivă trebuie retestate. Înseamnă că una din ele sau chiar mai multe au Covid.

Dacă, în schimb, rezultatul este negativ, retestarea nu mai are loc. Se consideră că persoanele din eşantion nu au boală!

În Oradea, metoda de testare colectivă se foloseşte mai ales în rândul cadrelor medicale, dar şi a persoanelor aflate în izolare.

Există şi specialişti în micro-biologie care susţin că nu este eficientă în cazul persoanelor cu o cantitate mică de virus. Adică, o încărcătură virală scăzută.

Asociaţia Medicală Germana a demonstra însă că poate obţine rezultate de laborator de calitate egală cu cele obţinute prin testarea individuală. Profesorul Erhard Seifried de la Serviciul de Donare de Sânge din Germania, susţine că, acest lucru ar permite creşterea testărilor pe zi de la 40 de mii în prezent la 200.000, fără a reduce calitatea înaltă a diagnosticului.

Profesor dr. Erhard Seifried: "Pentru că trebuie să facem diferenţele între pacienţii simptomatici, infecţioşi, care sunt uşor de identificat şi de pus în carantină şi cei asimptomatici. Sunt multe persoane infectate care nu au simptome, dar pot transmite boala şi este foarte important să fie fie identiticate şi băgate în carantină pentru a preveni răspândirea infecţiei."

Drepturile la invenţie pentru testarea colectivă sunt deţinute în comun de Universitatea Goethe şi Crucea Rosie Germană.

Cei care au brevetat acest tip de testare spun că este de mare ajutor mai ales în rândul medicilor, pompierilor, distribuitorilor de mărfuri sau vânzătorilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO