Teodor Meleșcanu a devenit al doilea om în stat fără sprijinul ALDE. Filmul votului din Parlament

Ultima actualizare: 10-09-2019 20:12

Cu susținerea PSD, Teodor Meleșcanu este de marți președintele Senatului și al doilea om în stat.

Încă senator ALDE, el a ajuns să ocupe fotoliul rămas liber după plecarea șefului său de partid, Călin Popescu-Tăriceanu.

Această situație a stârnit un scandal imens în interiorul formațiunii lui Tăriceanu, unde mulți sunt supărați că partidul a renunțat la guvernare.

Ca ministru al Afacerilor Externe, Meleșcanu este cel care a gestionat votul controversat al românilor din diaspora, atât la alegerile prezidențiale din 2014, cât și la europarlamentarele din 2019.

Teodor Meleșcanu, ales preşedinte al Senatului fără sprijinul propriului partid, a câştigat funcţia cu voturile date de social-democraţi şi câţiva colegi din parlament.

Deşi când l-a propus Viorica Dăncilă, Meleșcanu a vorbit despre mai mulţi senatori şi deputaţi care s-ar aduna în jurul său, el nu a primit niciun vot de la foştii colegi de partid.

Cei din ALDE au avut propria propunere pentru a doua funcţie în stat. Senatorul Ion Popa, dar nici el, nici Alina Gorghiu, desemnată de PNL, nu au reuşit să destabilizeze PSD. Liderii ALDE l-au avertizat pe Teodor Meleșcanu că, din momentul în care va accepta funcţia, se va putea considera demis din partid.

Decizia nu s-a pus încă în aplicare. Şi îi va costa scump pe cei de la ALDE, deoarece grupul de la Senat rămâne cu prea puţini membri şi, potrivit regulamentului, se consideră desfiinţat.

Alina Gorghiu, senator PNL: Cum să pui un şef la Senat unul care a nenoricit de două ori votul românilor din străinătate?!? Aveţi propuneri mai decente în PSD?"

Ion Popa, senator ALDE: „Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă cei de la PNL ar fi propus tot pe cineva de la ALDE?"

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedinte ALDE: „E un atac, o lovitură sub centură mârşavă a PSD."

Teodor Meleșcanu are 78 de ani şi este unul dintre veteranii politicii. A făcut parte din mai multe partide şi a fost ministru de Externe în mai multe cabinete, prima dată între 1992-1996, când premier era Nicoale Văcăroiu.

În 2012, era membru PNL şi deşi partidul era în conflict cu şeful statului, Traian Băsescu l-a propus şef la Serviciului de Informații Externe.

Apoi, în 2014, în ciuda asigurărilor date de Traian Băsescu, a plecat din fruntea serviciului pentru a candida la şefia ţării. După un scor foarte prost, Meleșcanu este numit pentru opt zile ministru de Externe în guvernul Ponta.

Chiar dacă nu l-au votat pe Meleșcanu, în interiorul formaţiunii lui Tăriceanu se conturează o tabără a nemulţumiţilor. Aceştia şi-ar fi dorit că partidul lor să nu fi ieşit de la guvernare şi, în orice caz, să nu i se alăture lui Victor Ponta.

De altfel, cu aceştia a negociat în ultimele săptămâni şi Viorica Dăncilă, căutând voturi pentru momentul în care Guvernul va avea nevoie de susţinere în Parlament.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO