PSD a reușit să se impună la vot. Teodor Meleșcanu este noul președinte al Senatului


Ultimul update: Marti 10 Septembrie 2019 18:10
Data publicarii: Marti 10 Septembrie 2019 07:01
Categorie: Stiri Politice

Noul preşedinte al Senatului este Teodor Meleșcanu, membru ALDE, dar susținut de PSD, în ciuda lui Călin Popescu Tăriceanu, după ce senatorii au fost nevoiți să voteze în 2 tururi de scrutin.

Meleșcanu a fost votat în turul 2 de 73 de senatori, în timp ce Alina Gorghiu a obținut 59 de voturi. 

Preşedintele Senatului a fost ales în al doilea tur de scrutin, dintre Teodor Meleşcanu şi Alina Gorghiu, pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit de prima dată majoritatea voturilor celor prezenţi.

La primul vot, senatorul Teodor Meleşcanu (susţinut de PSD) a obţinut 67 voturi "pentru", Alina Gorghiu (PNL) - 49 şi Ion Popa (ALDE) - 13.

Au votat 134 de senatori, dar erau necesare 68 de voturi pentru ca președintele Senatului să fie ales din primul tur. 

Conform art. 23 din Regulament a fost organizat un al 2-lea tur de scrutin între Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu.

Teodor Meleşcanu a fost propus la preşedinţia Senatului din partea PSD, însă candidatura a fost contestată de ALDE şi PNL în plen, care au susţinut că se încalcă regulamentul, deoarece fiecare grup parlamentar are dreptul la o singură nominalizare.

Astfel, Meleșcanu face parte din ALDE, dar a fost propus de PSD, în timp ce grupul ALDE condus de Tăriceanu l-a propus și l-a susținut pe Ion Popa.

De asemenea, PNL a propus-o la președinția Senatului pe Alina Gorghiu.

În timpul dezbaterilor, PSD a vrut să treacă rapid la vot, însă Alina Gorghiu (PNL) a cerut să îşi susţină candidatura de la tribună. După 2 minute, preşedintele de şedinţă, Şerban Valeca, i-a tăiat microfonul. Ulterior, a spus că îi mai acordă 30 de secunde.

Senatorii UDMR au anunțat că o susțin pe Alina Gorghiu pentru preşedinţia Senatului, poziţia Uniunii fiind aceea că trebuie depusă cât mai repede moţiunea de cenzură.

ALDE a decis deja că oricine dintre rândurile lor care va acceptă o funcție propusă de PSD, va fi exclus automat din partid.

Tăriceanu a susţinut că propunerea PSD pentru preşedinţia Senatului încalcă Regulamentul

 

Liderul grupului senatorial al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că propunerea făcută de PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, încalcă Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului.

După ce grupul parlamentar al PSD l-a propus drept candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului pe Teodor Meleşcanu, Tăriceanu a spus că această propunere încalcă Regulamentul.

"Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup.

Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea Regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură, vă rog să luaţi act de acest lucru", a spus Tăriceanu în plenul Senatului, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL Iulia Scîntei le-a cerut celor de la PSD să îşi desemneze un candidat din propriul grup.

Război între taberele ALDE și PSD

 

Bătălia pentru șefia Senatului întețește războiul dintre PSD și ALDE, în condițiile în care s-au purtat discuții aprinse în ambele tabere.

Nu votul pentru șefia Senatului este cel mai important, ci viitorul vot din Parlament pentru restructurarea Guvernului cu care va veni Viorica Dăncilă, precum și următoarea moțiune de cenzură.

Astfel, alegerea noului președinte al Senatului a fost un adevărat test parlamentar pentru PSD.

Liderii PSD vor să racoleze de la ALDE mai mulți parlamentari, pentru a-și construi această majoritate parlamentară.

Meleşcanu: Aduceţi-vă aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului

 

Înainte de votul din Senat, senatorul Teodor Meleşcanu le-a adus aminte jurnaliștilor că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost propus de către grupul PSD la şefia Senatului şi ales preşedintele acestui for legislativ.

"Nu e vorba de nicio afiliere, aduceţi-vă doar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD şi ales preşedintele Senatului, în 2016, şi vă rog să vă aduceţi de asemenea aminte că, atunci când şi-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali, şi a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului", a spus Meleşcanu, la Senat, întrebat dacă un grup parlamentar, ALDE, poate avea doi candidaţi şi dacă se va afilia grupului PSD.

Meleşcanu a menţionat că nu a mai vorbit despre candidatura sa la şefia Senatului cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi că rămâne candidat susţinut de PSD.

Întrebat dacă îşi asumă excluderea din ALDE mergând mai departe cu candidatura susţinută de PSD, Meleşcanu a spus: "Să vedem ce se întâmplă în sală, care va fi rezultatul votului".

Cum este ales președintele Senatului

 

Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Preşedintele Senatului convoacă sesiuni ordinare şi extraordinare, conduce lucrările camerei şi asigură respectarea ordinii de zi, acordă cuvântul, moderează discuţiile, sintetizează problemele supuse dezbaterii, stabileşte ordinea votării, explică şi anunţă rezultatul votului, convoacă şi conduce lucrările Biroului permanent.

De asemenea, preşedintele reprezintă Senatul în relaţiile cu preşedintele României, Camera Deputaţilor, Guvernul, Curtea Constituţională, precum şi cu alte autorităţi şi instituţii interne sau internaţionale.

Un alt atribut important al preşedintelui Senatului este sesizarea Curţii Constituţionale înainte de promulgarea legilor cu privire la constituţionalitatea tratatelor, la constituţionalitatea regulamentelor Parlamentului sau la conflictele juridice de natură constituţională între autorităţile publice.

Nu în ultimul rând, preşedintele acestei camere asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, dacă această funcţie devine vacantă, dacă preşedintele este suspendat sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile (art. 38 din Regulament).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Dăncilă: Avem mulţi colegi de la ALDE care nu au vrut să îşi dea demisia şi care vor să stea alături de PSD
Dăncilă: Avem mulţi colegi de la ALDE care nu au vrut să îşi dea demisia şi care vor să stea alături de PSD
Tăriceanu: Când Băsescu te face trădător, e un mare serviciu de imagine
Tăriceanu: Când Băsescu te face trădător, e un mare serviciu de imagine
Soluţia lui Meleşcanu ca să fie şi şef la Senat, şi membru ALDE. Reacţia lui Tăriceanu
Soluţia lui Meleşcanu ca să fie şi şef la Senat, şi membru ALDE. Reacţia lui Tăriceanu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Popa - MasterChef 2019

Laura, specialistă în domeniul finanțelor, vrea să demonstreze că este demnă de acest show și i-a îndulcit pe chef Hadad, Chelaru și Tudoran. "Doamne ajută de bărbatul care reușește să mă suporte"


06:51
Sergiu Nap si Oana Chele - MasterChef 2019

O stilistă și un scenograf au venit să facă artă în bucătăria MasterChef


03:00
Ramona Bumbac - MasterChef 2019

Ea este Ramona, are 40 de ani și a venit cu un preparat care i-a făcut pe chefi să se contrazică: "Mie mi se pare că femeia a ieșit din zona de confort..."


07:45
Andrei Popa - MasterChef 2019

Andrei Popa, ”Hipster Jesus”, a pregătit o farfurie care i-a dat pe spate pe cei trei jurați


06:43
. Denisa Chirilă - MasterChef 2019

Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”


06:47
Denisa Chirilă, cardiologul care le-a dat palpitații juraților Masterchef: ”Seara, frâng inimi”

00:29
Românii au talent - Fii eroul nostru!

00:30
Românii au talent - Fii eroul nostru!

00:30
Cristi Minculescu și Pacha Man au lansat "Unde inima mea bate", o piesă cu un mesaj special pentru românii plecați în străinătate

03:58
Gospodari Fără Pereche - Fetelor, alegeți-vă jumătatea!

00:30
români diaspora
Foarte puțini alegători din diaspora s-au înscris pe listele de vot la prezidențiale
Ponta, singurul care a pus condiții ca să voteze moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Adoptare tacită în Senat. Condamnații penal nu pot ocupa demnităţi publice
Nicuşor Dan: M-am înscris în cursa internă a USR pentru Primăria Capitalei
Orban: Vineri va avea loc depunerea candidaturii lui Iohannis la prezidenţiale
Avram Iancu s-a retras din cursa pentru Cotroceni: „M-am înşelat”
Mihai Fifor
Fifor: Pactul naţional propus de premier dezvăluie adevărata faţă a partidelor din opoziţie
ALDE Dolj, către Tăriceanu: „Ce părinte îşi omoară copilul? Suntem în 2019, nu în 1989!”
Steriu (PSD): „Moţiunea e o Fata Morgana. Orban numără voturile ca-n Caragiale”
Orban: Șansele moţiunii sunt foarte mari. Cine nu votează e de partea guvernului
Lider ALDE, despre Meleșcanu: „O fantomă trădătoare, care bântuie prin Parlament”
Iohannis: „PSD a produs cea mai păguboasă, dezastruoasă guvernare de la Revoluție încoace"