Soluţia lui Meleşcanu ca să fie şi şef la Senat, şi membru ALDE. Reacţia lui Tăriceanu


Ultimul update: Miercuri 04 Septembrie 2019 19:33
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2019 19:33
Categorie: Stiri Politice

Deși liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spera că senatorul Teodor Meleșcanu va refuză oferta Vioricăi Dăncilă, fostul șef al diplomației nu renunță și propune un compromis: să se suspende ori să fie suspendat din partid câteva luni.

Dar liderii ALDE amenință să-l dea afară pe Meleșcanu din partid, numai că o astfel de decizie ar însemna desființarea grupului ALDE de la Senat.

După ce senatorul ALDE Teodor Meleșcanu a fost anunţat candidat la şefia Senatului din partea PSD, Călin Popescu Tariceanu s-a trezit într-o situaţie delicată. Printr-o decizie a conducerii ALDE, Meleșcanu a fost prevenit că riscă excluderea dacă acceptă postul.

Călin Popescu Tariceanu, preşedinte ALDE: "Pararea mea e că are suficientă experienţă că nu a fost o mişcare inspirată şi cel mai bine pentru domnia sa, pentru prestigiul lui, ar fi cazul să renunţe. Nu sunt pe post de consilier, dar e o vorbă românească: capul face, capul trage."

Doar ca fostul şef al diplomaţiei nici nu se gândeşte să renunţe. Mai mult, vine cu o soluţie surprinzătoare.

Teodor Meleșcanu, senator ALDE: "Din punctul meu de vedere, foarte simplă ar fi soluţia să mă suspend pentru şase luni, rămânând în cadrul ALDE şi a grupului parlamentar."

În grupul de la Senat, ALDE are şapte parlamentari şi dacă l-ar exclude pe Teodor Meleșcanu, ar rămâne sub numărul minim necesar pentru că grupul să fie recunoscut.

Călin Popescu Tariceanu, preşedinte ALDE: "Încercarea a fost de preluare ostilă, nu numai a unor parlamentari, ci a întregului partid şi destructurarea lui şi încercarea de a face un ALDE care să coopereze cu PSD pentru menţinerea structurii politice a Guvernului, în aşa fel încât doamna Dăncilă să nu mai vină în Parlament cu o formulă de restructurare."

După această manevră, Teodor Meleșcanu risca şi să nu mai ajungă la şefia Senatului. Unii senatori PSD susţin că, în negocierile purtate cu Viorica Dancila, Meleșcanu s-a angajat să aibă de partea sa o largă susţinere. Aşa că au rezerve acum să-l mai voteze.

Ecaterina Andronescu, senator PSD: "În spatele acestui vot a existat şi afirmaţia sigură că va veni cu mai mulţi senatori şi deputaţi, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu ştiu, nu cred că s-a întâmplat."

În acest context tulbure, cu senatorii şi deputaţii ALDE negociază atât liderii PSD, cât şi cei din opoziţie. Ludovic Orban a anunţat că a scris textul moţiunii de cenzură şi că a făcut un calendar al negocierilor cu toate partidele.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Ritmul de discuţie este rapid. Sigur că va depinde momentul depunerii moţiunii de cenzură şi de răspunsul pe care îl vom primi de la toţi posibilii contribuabili la această moţiune"

Liderii UDMR spun că este pentru prima dată din 2017 când o moţiune de cenzură poate să treacă fără probleme. Dacă e depusă repede.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Eu cred că cei care au anunţat că depun moţiune de cenzură au pierdut deja o săptămână. Dacă mai pierd o săptămână, s-ar putea să fie o surpriză mare, să existe o reorientare şi să se trezească că e majoritate de partea Guvernului."

ALDE şi PRO România spun că vor vota moţiunea de cenzură după ce va fi clară alternativa opoziţiei la actuala guvernare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Tăriceanu denunță un „plan mârșav” al PSD de „preluare ostilă” a ALDE
Tăriceanu o acuză pe Dăncilă că încearcă să-i rupă partidul.
Tăriceanu, în război cu PSD, care vrea să-i ia parlamentarii.
VIDEO PROTVPLUS.RO