Medicii avertizează că al treilea val al pandemiei de coronavirus a ajuns şi în România
La un an de la primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în România, medicii avertizează că al treilea val al pandemiei a ajuns şi la noi.
Tulpina britanică a coronavirsului ar fi acum responsabilă. Spitalele încep să se umple, la terapie intensivă s-a depăşit iar pragul de 1.000 de bolnavi şi deja sunt unităţi sanitare inclusiv din Bucureşti care anunţă că nu mai au locuri la ATI.
În Timişoara, Spitalul de Boli Infecţioase care tratează pacienţi cu forme grave şi severe de COVID-19 este din nou plin. Cele 146 de paturi cu oxigen şi 12 de terapie intensivă sunt ocupate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristian Oancea, Manager Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "A început valul trei."
Tulpina britanică ar fi responsabilă de numărul mare de îmbolnăviri. Se transmite cu 70 la sută mai rapid decât cea obişnuită.
Virgil Musta, Medic Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "Nouă tulpină este în comunitatea noastră."
Cristian Oancea: "Va fi dominantă şi simptomele sunt foarte accelerate".
Timișul are cea mai mare rată de îmbolnăvire, peste 5. Este unul dintre cele trei judeţe roşii ale României - alături de Cluj şi Maramureş. Ilfovul şi Brașovul sunt şi ele la limita de 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Cu 2,48. Nici Bucureştiul nu este departe.
La Institutul "Marius Nasta" - de pildă - nu mai sunt locuri la terapie intensivă.
Beatrice Mahler, Manager Institutul "Marius Nasta" Bucureşti: "Numărul de internări a crescut progresiv în ultimele 4 zile. Nu avem doar o creştere a numărul de pacienţi care sunt internaţi ci şi al pacienţilor care vin simptomatici".
În Arad, formele severe au crescut cu o treime. Păturile pentru pacienţii cu COVID au fost suplimentate şi se pune problema redeschiderii unui spital de campanie. În judeţ nu există posibilitatea identificării noilor mutaţii, dar efectele lor sunt mult mai grave decât cele tratate până acum.
Dana Olar, Medic Şef Pneumologie: "Pacienţi care la internare aveau o imagine radiologică nu foarte accentuată, în câteva zile dezvoltă o afectare pulmonară de 40 la sută".
În toată ţara, numărul pacienţilor internaţi în secţiile de terapie intensivă a trecut din nou de pragul de o mie. Astăzi au fost 1.022.
Centrul american pentru controlul bolilor transmisibile arată însă cum al treilea val va mătură şi planurile de tratament ale pacienţilor cu afecţiuni necontagioase. Cei care au nevoie de resurse complexe, cum sunt cele din zona de terapie intensivă, după intervenţii majore deja programate. Operaţiile sunt amânate în proporţie de 10-15 la sută, însă o asemenea tactică poate să ajungem la o zonă de risc. E o limită fină între "aşteptăm un context favorabil şi "e deja prea târziu".
Ce e de făcut? Să verificăm dacă în spatele îmbolnăvirilor este acum forma mutantă a virusului.
Ştefan Dascălu, Imunolog: "Identificarea noilor tulpini ne poate oferi informaţii suplimentare pentru a preîntâmpina saturarea sistemului de sănătate”.
Virgil Musta: "Trebuie să respectăm regulile, mai mult acum, poate decât perioada trecută, dacă vom fi responsabili şi solidari în continuare, poate vom reuşi să evităm acest lucru şi să ne bucurăm de Paşte".
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, romania, coronavirus, pandemie, tulpina britanică,
Dată publicare:
01-03-2021 18:02