De ce nu pot alege românii ce vaccin anti-COVID să primească. Explicațiile oferite de autorități

Dată publicare: 01-03-2021 17:39
Dată actualizare: 01-03-2021 18:02


vaccinuri

România a început administrarea vaccinurilor anti-COVID pe 27 decembrie, cu serul produs de Pfizer/BioNTech, iar între timp au mai fost aprobate în țara noastră și cele produse de Moderna și AstraZeneca.

Astfel, în contextul în care dispunem de mai multe vaccinuri, românii se întreabă de ce nu pot alege cu care dintre acestea să se imunizeze.

Într-un video postat pe pagina de Facebook a ministerului Sănătății, Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică din Cluj, oferă o explicație pentru această dilemă.

Acesta spune că nu putem să alegem vaccinul pentru că este imposibil din punct de vedere logistic ca toate cele trei vaccinuri să fie disponibile în același moment în centrele de vaccinare.

„Să presupunem că mâine este prima zi de iarnă. Dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă. Fugi repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și găsești o coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă. (…) După multe ore de așteptare de care cauciucuri de iarnă vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni”, explică într-un video profesorul de sănătate publică.

„În momentul în care te înscrii pe platforma de vaccinare vei alege un vaccin disponibil. În acest moment, vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul Astrazeneca are o eficacitate de 82,4 %. Toate acestea constituie o opțiune extrem de bună de protecție împotriva Covid-19. Deci vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Preşedintele Comitetului naţional de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirma la finalul lunii ianuarie că posibilitatea alegerii vaccinului este luată în calcul pentru viitor.

Sursa: StirilePROTV