Medicamente antivirale rusești neautorizate, cumpărate de români de pe tarabele din piețe

Ultima actualizare: 13-10-2021 19:27

În timp ce spitalele sunt pline de bolnavi conectați la oxigen, pentru că altfel nu pot respira, în piețele de la noi se vând la negru medicamente antivirale neautorizate în Uniunea Europeană.

Sunt folosite doar în Rusia, unde se și fabrică, și în China. La noi sunt aduse de cetățeni din Republica Moldova și Ucraina, care le recomandă în tratamentul anti-Covid sau preventiv, deși nu au niciun fel de pregătire medicală. Autoritățile nu știu cine ar trebui să controleze aceste vânzări, iar medicii infecționiști atrag atenția că pastilele pot fi periculoase, dacă le luăm fără recomandare.

Medicamentul rusesc - care nu este aprobat niciunde în Uniunea Europeană - este expus pe tarabele dintr-o piață aglomerată din Iași, pe o grămadă de nuci, lângă pește, conserve și biscuiți.

Vânzătoarea, o femeie din Republica Moldova, vinde cutia cu o sută de lei.

Tot ea da sfaturi despre cum ar trebui administrată doctoria, deși nu are niciun fel de pregătire medicală.

Preventiv una. Dacă aveți simptomele, una dimineața și una seara”, spune aceasta.

Vânzătoarea se oferă să aducă pastilele și pe comandă. La zece cutii cumpărate, face reducere.

În ciuda insistențelor vânzătoarei, nu am cumpărat medicamentul pentru care nu există o autorizație ca să fie vândut în România. Deși comercializarea lui este ilegală, îl găsim și în alte piețe. Cei care îl vând, susțin că l-au cumpărat din farmaciile din Republica Moldova.

Ele sunt la liber, nu sunt cu rețetă. Ăsta nu-i antibiotic, ăsta-i antiviral. Dacă simțiți ceva, adică o răceală, ceva, ceva se întâmplă, adică ori nasul înfundat, atunci le luați”, mai spune vânzătoarea.

Am întrebat autoritățile din Iași despre acesta situație. Poliția a transmis că va face controale. Până acum nu a dat nicio sancțiune și nu a deschis niciun dosar penal.

Nici Direcția de Sănătate Publică nu a făcut nimic pentru a opri acest trafic de medicamente, deși cunoaște că unii le iau.

Eu știu că sunt folosite, dar nu oficial... Dacă omul își ia și folosește e problema lui, e pe responsabilitatea lui”, a declarat directorul DSP Iași.

Aceeași opinie o au și autoritățile medicale din județul vecin, Suceava, unde medicamentul se vinde tot în piețe.

Nu sunt autorizate. Se vinde pe propria răspundere a comercianților. Este paradoxal că polulatia care își pune nenumărate întrebări în ceea ce privește vaccinul, nu își pune întrebări atunci când cumpără medicamente empirice”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Medicamentul care se vinde în piețe este un antiviral produs de o companie din Rusia - deținută de un miliardar apropiat de guvernul de la Moscova.

Însă Agenția Europeană a Medicamentului și Administrația Americană nu l-au autorizat. Nu există dovezi științifice suficiente care să arate eficiența lui în tratarea COVID-19.

Medicii avertizează că folosirea unor medicamente neautorizate sau fără recomandarea unui doctor este extrem de periculoasă.

Circulă pe internet scheme de tratament care ar omorî chiar un animal de povara, cu doze immense”, a transmis președintele Asociației Medicilor de Familie.

În România, legea spune că medicamentele se comercializează doar prin intermediul farmaciilor sau în spitale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO