Măsurile luate după ce a fost confirmat al patrulea român infectat cu coronavirus

Ultima actualizare: 03-03-2020 19:28

Autoritățile confirmă un al patrulea român infectat cu coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Timișoara care s-a întors acum două săptămâni din Italia.

A călătorit în același avion cu femeia depistată pozitiv cu Covid-19. Acum, toți cei care s-au aflat în zona lor de risc, din aeronavă, urmează să fie din nou testați.

Virusul pornit din China a ucis peste 3.000 de oameni și a infectat în jur de 92.000 în mai multe țări ale lumii.

Bărbatul de 47 de ani, confirmat cu virsul Covid-19, era izolat acasă, împreună cu alte patru persoane din familia lui.

Primele analize care îi fuseseră făcute acum 12 zile au ieșit negative dar, așa cum cer procedurile, autoritățile medicale îl țineau sub observație. În cazul lui, boala a fost dovedită de un alt doilea test.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății
: „Este asimptomatic. A fost găsit pozitiv doar la teste."

Potrivit autorităților medicale, bărbatul s-a aflat în același avion cu pacienta de 38 de ani confirmată la sfârșitul săptămânii trecute cu coronavirus.

Amândoi s-au întors din Italia pe 20 februarie cu o cursă WizzAir de la Bergamo la Timișoara. În avion, cel de-al patrulea român confirmat cu Covid-19 a stat în dreapta femeii în așa-numita zonă de risc. Petrimetrul este stabilit la două rânduri distanță în jurul unei persoane infectate.

Nelu Tătaru, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Toți care au fost în contact cu persoana de 38 de ani au fost testați. Testele au fost negative. Urmează să facă și ei retestarea. Vorbim de două rânduri în față, în spate și laterale."

Și familia pacientului, la care a fost confirmat acum virusul, urmează să fie din nou testată.

Bărbatul de 47 de ani a fost adus la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Acesta va fi internat într-un salon special.

Miksic Garan, SMURD Timiș: „Pacientul este stabil hemodinamic, conștient, echilibrat, absolut normal. A fost adus conform procedurilor în condițîi de siguranță."

Două familii care locuiesc în apropierea bărbatului depistat acum pozitiv cu Covid-19 au fost izolate la domiciliu după ce au fost declarate "contacti apropiați".

Virgil Musta, medic primar Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „De aceea se insistă foarte mult cu spălatul mâinilor, chiar și pentru a nu tuși, pentru că contaminezi mâinile, pui mâna pe un obiect după care vine altul și pune și el mâna pe obiectul respectiv."

Timișoara este primul oraș din România unde au fost confirmate două cazuri de Covid-19. Celelalte două sunt în Maramureș și Gorj.

Primul pacient diagnosticat la noi în țară cu noul coronavirus a fost declarat vindecat, iar ceilalți sunt interntati în spitale din Cluj-Napoca și Timișoara și sunt în stare stabilă.

Deși în Timișoara avem confirmate două cazuri de infectare cu acest virus, autoritățile au transmis că nu este cazul să ne alarmăm și că rămân în vigoare aceleași proceduri ca până acum.

Nu se impun în acest moment soluții mai drastice. Este foarte important ca persoanele care se întorc din zone considerate de risc să anunțe autoritățile sanitare.

În același timp, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis că nu este cazul ca restul pasagerilor din avionul în care s-au aflat cei doi să intre în panică.

Până în prezent, în județul Timiș, 464 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO