Măsurile luate de polițiști în cazul băiatului din Cugir bătut cu sălbăticie pe stradă
Scene revoltătoare petrecute în Cugir, unde un băiat de 11 ani a fost bătut crunt, pe stradă, de nişte adolescenţi.
Un altul, care se amuză şi îi încurajă pe agresori a filmat totul. Apoi, întâmplarea a fost postată pe o reţea de jocuri online. Revoltat de cele văzute, un tânăr din Târgu Mureş a făcut tot posibilul să o găsească pe mama victimei şi astfel întreaga poveste a ajuns la poliţie.
Imaginile şocante au revoltat opinia publică. Scenele s-au petrecut în urmă cu două zile în Cugir. Doi băieţi de 11 şi 15 ani dar şi o faţă de 13 lovesc şi umilesc un alt copil. Deşi la un moment dat intervine cineva şi îi ia apărarea victimei, agresorii nu se opresc.
Un prieten al bătăuşilor a filmat totul, apoi a postat imaginile pe o platformă online de jocuri. Aici, adolescenţi din toată ţara se conectează în reţea şi îşi pot trimite inclusiv fotografii şi materiale video.
Revoltat de coşmarul prin care a trecut copilul, un tânăr din judeţul Mureş i-a căutat pe părinţii băiatului. Aşa a aflat, şocată, şi mama lui ce s-a întâmplat. Terorizat de bătăuşi, fiul ei nu îi spusese nimic.
Mama copilului: "Dacă nu era copilul ăla eu nu aflăm. Nici eu nu am remarcat o schimbare de comportament atât de mult a mascat tocmai de asta am nevoie de psiholog."
Uimită că fiul ei a fost atât de speriat, încât nu i-a spus un cuvânt despre suferinţele îndurate, mama a mers cu filmarea direct la poliţie. Femeia le-a spus poliţiştilor că băiatul ei era terorizat încă din luna mai. Ar fi fost şi şantajat.
Mama băiatului agresat: "Copilul a fost lovit în repetate rânduri, ceea ce nu a spus acasă, a fost pus să ceară taxa de protecţie în euro."
Agresorii şi părinţii lor au fost identificaţi duşi la secţie.
Ionela Popa, purtător de cuvânt IPJ Alba: "Poliţiştii din Cugir au întocmit dosar penal pentru loviri sau alte violente. Minorii au fost audiaţi împreună cu părinţii."
Specialiştii îi îndeamnă pe părinţi să aibă o comunicare permanentă cu copiii lor şi să îi înveţe să ceară ajutor atunci când au probleme.
Iuhos Lenke, psiholog: "Copilul nu discerne, efectiv nu înţelege că poate să meargă la părinţi şi să ceară ajutor. Are un gând că poate nu este înţeles sufleteşte, tot ce-i negativ faţă de el se adună, el se alimentează cu experienţa vie pe care a trăit-o."
Bullyngul şi internetul sunt două bombe cu ceas dacă nu sunt atent monitorizate de adulţi.
Ioan Hossu, sociolog: "Într-o lume în care fiecare tânăr e înconjurat de 4-5 dispozitive digitale e cam greu să gestionezi ca părinte. Î pune pe părinţi într-o situaţie iin afară jocului. Nu pot controla nimic şi atunci lucrurile se duc cum se duc."
Băiatul bătut a intrat acum într-un program de consiliere psihologică cu atât mai mult cu cât îi este foarte greu să mai interacţioneze cu alte persoane.