Măsuri speciale în București, din cauza pandemiei. Autoritățile decid cum se aplică restricțiile
Cu alte peste 1500 de cazuri înregistrate doar într-o zi, 29 sptembrie, Capitala a ajuns la o incidență de 6,33 la mia de locuitori. Potrivit reglementărilor în vigoare, ar trebui impuse mai multe restricții.
Teoretic, ar trebui să se închidă restaurantele, sălile de sport ori de spectacol, iar în weekend s-ar circula după ora 20, doar cu declarație pe proprie răspundere sau cu certificat de vaccinare.
Practic însă, autoritățile locale au 48 de ore la dispoziție să ia o decizie, iar premierul își dorește ca în acest interval să mai elimine din restricții. Cel puțin pentru românii vaccinați.
În doar trei zile, rata îmbolnăvirilor a crescut accelerat în Capitală, de la 4,95 la mie până la 6,33, sărind de pragul critic de carantinare. Potrivit scenariului, bucureștenii ar urma să între în carantină de noapte, de vineri până duminică, între ora 8 seara și 5 dimineața.
Cei nevaccinați ar putea circula în baza unei declarații pe propria răspundere sau adeverință de la angajator, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Persoanele imunizate pot circula liber.
Și magazinele s-ar putea închide în weekend la ora 18.00.
Întreaga situație depinde, însă, de ce se va decide în ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Oficialii nu s-au întrunit deocamdată, dar au la dispoziție 48 de ore să o facă și să decidă exact ce măsuri aplică pentru Capitală. Potrivit Prefecturii, din discuțiile purtate până acum, se ia incalcul și posibilitatea unor modificări aduse scenariului actual.
Oficialii au transmis că deocamdată așteaptă analiza Direcției de Sanătate Publică, dar și noutățile aduse de Guvern. De la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a motivat reacția întârziată a autorităților locale.
Reporter: Nu vi se par cam târzii aceste întruniri, comitete, ca mai apoi după alte două zile să și intre în vigoare eventualele măsuri decise față de legea de bază?
Premierul Florin Cîțu: ”Noi ne gândim acum la cum să păstrăm cât mai multe activități deschise, nu să le închidem. Dacă m-aș uita, din punctul meu de vedere, care vreau să țin deschise activitățile economice, atunci îmi permite mie să iau alte decizii în CNSU, ca astfel de activități să rămână deschise."
Între timp, reprezentanții HORECA, dar și ai celorlalte domenii afectate, nu știu dacă trebuie să-și țină sau nu afacerile deschise. Cer autorităților să poată funcționa în baza certificatului verde, prezentat de clienți la intrare.
Daniel Mischie, antreprenor, vicepreședinte Asociația HORECA: ”Pentru cei care dispun de Green Pass, aceste facilități: turismul, fitness-ul, evenimentele .. să fie deschise, pe de-o parte. Pe de altă parte, să nu mai existe o corelație față de un anumit procent care este stabilit aleatoriu."
În Capitală funcționează peste 10.000 de localuri, în care acum se intră doar cu certificatul verde digital.
La o incidența de peste 6 la mie, și nunțile sau botezurile ar trebui anulate. Alexandru, organizator de evenimente, a anulat deja peste 20 de nunți programate în luna octombrie.
Alexandru Iancu, organizator de evenimente: "Aveam un eveniment, aveau 100 de persoane, marți mi-au spus că sunt de fapt 60, după care 40, și concluzia ar fi că o să facă o masă în familie, cu 10 persoane, pentru că invitații sunt foarte speriați."
Potrivit reglementărilor în vigoare, vor fi închise și cinematografele, teatrele sau sălile de fitness. .
Raluca Roșca, managerul unei rețele de săli de fitness: ”Clienții noștrii au fost deja anunțați cu privire la noile măsuri ce vor intra în vigoare, deocamdată nu anunțăm nimic până când lucrurile nu sunt sută la sută certe, sigure."
În Timișoara s-a introdus deja carantina de noapte pe timp de weekend, dar restricția ar putea fi aplicată și în timpul săptămânii pentru că rata de îmbolnăviri a sărit de 8 cazuri la mia de locuitori. Deocamdată, nici acolo nu a fost luată o decizie în acest sens.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, restrictii, masuri, restaurante,
Dată publicare:
29-09-2021 19:04