Măsuri pentru protecția Papei: arma care poate lovi o țintă de la câțiva kilometri
Lider al lumii catolice, dar şi şef de stat, Papa Francisc a beneficiat de atenţia tuturor structurilor de protecţie din România.
În Bucureşti, de pildă, trecătorii au fost controlaţi minuţios dacă voiau să ajungă pe traseul special, păzit de lunetişti şi de nenumărate camere de supraveghere. Zonele vizitate de Suveran au fost drastic monitorizate, pentru depistarea oricăror posibile atacuri. O echipă a Ştirilor PRO TV a urmărit toate aceste măsuri de securitate extraordinare.
În spatele imaginilor emoţionante, dar şi a zecilor de mii de oameni ieşiţi să-l salute pe Papa Francisc, există mereu un pericol ascuns, explică specialiştii în securitate.
În aceste condiţii, forţele de ordine din România au avut o misiune precisă: siguranţa Suveranului Pontif şi a delegaţiei sale în România.
În Bucureşti, ca să nu se blocheze oraşul, măsurile de securitate au fost adoptate progresiv, în funcţie de program.
Nimeni nu a scăpat de un control minuţios în filtrele instalate în mijlocul străzii.
Nenumăratele camere de supraveghere instalate pe traseu au furnizat imagini forţelor de securitate, dar şi celor de la ISU, care au creat un punct de comandă, cu un dispecerat alocat special evenimentului.
Cei de la SRI s-au pregătit inclusiv pentru cazul grav în care ar descoperi o bombă pe care nu o pot dezamorsa pe loc şi ar trebui să o scoată urgent într-un perimetru sigur.
Au avut în vedere un container închis ermetic, în care nu pătrunde niciun fir de lumină și reduce efectele unei explozii.
Şi nu v-am descris decât o parte a măsurilor speciale de securitate.
De asemenea, o maşină discretă s-a plimbat permanent pe traseul Papei. Dispozitivele cu care era dotată au monitorizat nivelul radiaţiilor şi sunt capabile să dea instantaneu alarma în caz de atac chimic sau biologic. În plus, traseul Papei a fost păzit de la înălţime de elicoptere, iar de pe clădiri de către lunetişti.
Ofiţerilor SPP, înarmaţi cu o armă cu lunetă de producţie belgiană, care îşi poate lovi ţinta de la câţiva kilometri distanţă, nu le-a scăpat nimic din vedere.
Riscul de securitate de pe traseul papal a fost mai ridicat decât în mod normal. Aşa că mai multe dube pline de agenţi înarmaţi puteau fi văzute din loc în loc. Nivelul lor de înarmare şi echipament a fost la standard NATO, adică, puşi în faţa unei situaţii în care să se întâlnească în misiune cu alţi ofiţeri NATO, ei să fie capabili chiar să facă schimb de muniţie.
De altfel, aceste echipe de ofiţeri au fost pregătite inclusiv să-l evacueze pe Papa Francisc în caz de atac. Desigur, vizita Suveranului Pontif în România s-a desfăşurat fără niciun fel de incidente.