Când vor fi sărbătoriți cei 7 episcopi români martiri beatificați de Papa Francisc


Ultimul update: Duminica 02 Iunie 2019 19:50
Data publicarii: Duminica 02 Iunie 2019 18:22
Categorie: Stiri actuale

A fost o zi istorică la Blaj unde, pe Câmpia Libertăţii, Suveranul Pontif a beatificat șapte episcopi români martiri care l-au mărturisit pe Hristos cu prețul suprem în anii dictaturii comuniste.

Şi-au dat viaţa pentru credinţă iar de acum au intrat şi rândul fericiţilor şi vor fi celebraţi an de an în calendarul greco-catolic.

Papa Francisc i-a îndrumat pe cei 120.000 de oameni prezenţi la sărbătoare să le urmeze exemplul şi să nu lase nimic să le distrugă, credinţa.

Sfântul Părinte a fost întâmpinat cu aplauze în Blaj - centrul bisericii unite cu Roma.

Pelerin: "Am reuşit să ne strecurăm să ajungem cât mai aproape de  Papa Francisc. Am simţit o bucurie, o emoţie".

Tânără: "Am stat la mai puţin de la un metru de sfântul părinte. E ceva unic".

Mamă: "Fetiţa zice că eu am tremurat când a venit părintele."

120.000 de oameni l-au aşteptat pe Suveranul Pontif în Mica Romă şi aşa cum s-a întâmplat peste tot în ţară, cerul s-a înseninat miraculos după ploaie. Tulburaţi, credincioşii au îngenuncheat şi s-au rugat într-un glas.

Pentru că este duminica vindecării orbului în biserica ortodoxă şi în cea greco catolică, Papa şi-a început predica cu pilda despre Isus care a redat unui nevăzător lumina ochilor.

''Minunea a stârnit, spune Biblia, îndoială în rândul lumii, însă Dumnezeu nu se lăsa înşelat de discursuri.''

Papa Francisc: "Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și distrugerea aceluia care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante."

A fost şi punctul culminant al vizitei Suveranului Pontif. Sfântul părinte nu a ales întâmplător Câmpia Libertăţii. Este locul în care în timpul Revoluţiei de la 1848, 40.000 de oameni au cerut libertate pentru popor.

Duminică însă a avut loc slujba de beatificare a celor 7 episcopi martiri: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, TitLiviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

De acum înainte cei care s-au jertfit pentru credinţa lor vor fi pomeniţi în ziua de 2 iunie în calendarul bisericii greco-catolice. Procesul de beatificare a durat mai bine de 20 de ani perioada în care s-a dovedit că ''fericiții''' de acum au luptat până la ultima suflare cu un regim ateu pentru dragostea lor pentru Hristos.

Papa Francisc: "Acești Fericiți, în perioada de încercare, au sprijinit poporul lor în a continua să mărturisească credința, fără să cedeze și fără să se răzbune. Să continuați să luptați, ca acești Fericiți, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii"

La despărţire, Sfântul Părinte a mulţumit României pentru primirea călduroasă şi pentru şansa de a se ruga alături de ea.

Papa Francisc: "Îi mulţumesc lui Dumnezeu care mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi..."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO