Măsuri pentru a recicla mai mult gunoi. Câți bani vom primi pe sticlele duse înapoi la magazine
Plăteşti cât arunci. Iată una dintre măsurile propuse de Ministerul Mediului pentru a creşte cantitatea de reciclare a gunoiului, de la 7%, cât este acum, la peste 50%, în următorii trei ani.
Practic, ar urma să nu mai dăm niciun leu pentru gunoiul pe care îl colectam selectiv. În plus, toţi cei care duc ambalajele refolosibile înapoi la magazin ar trebui să ia doi lei pe bucată. Toate acestea apar într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pe care îl contestă însă toţi actorii din industria gunoiului.
Ca să nu mai aruncăm tot gunoiul în aceeaşi găleată, Ministerul Mediului propune să nu mai plătim pentru cel colectat selectiv, ci numai pentru cel amestecat sau care nu poate fi reciclat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În faţa blocului sau a casei ar urma să avem trei tomberoane, unul pentru gunoiul reciclabil, hârtie, sticlă, platic, unul pentru biodeșeu, adică vegetale, şi unul pentru ce nu poate fi reciclat. Apoi, o firmă de salubrizare ar urma să ia gunoiul din fiecare tomberon în zile diferite, pentru a-l duce la o staţie de sortare şi apoi la reciclat.
Ministrul Mediului: ”Noi să colectăm selectiv şi să fie puse deşeurile într-o maşină amestecate, exact aşa cum există şi în alte state europene.”
Un scenariu frumos şi aparent simplu, doar că acum este mai convenabil pentru firmele de salubritate să ducă toate deşeurile amestecate cu resturile menajere la groapa de gunoi. Şi asta pentru că anul trecut a fost eliminată taxa de groapă, care-i descuraja. În plus, nu avem infrastructura necesară, adică locuri în care să ducem gunoiul selectat.
Andrei Cosuleanu, specialist protecţia mediului: ”Avem un sistem pe bani publici nefuncţional. În ultimii ani, din acele sisteme integrate de management a deşeurilor funcţionează două sisteme la nivel naţional, la Bistriţa şi la Argeş. Suntem incompetenţi şi repetenţi la sistemul de colectare.”
În schimb, la o staţie de lângă Bucureşti se sortează inclusiv gunoiul amestecat. Din totalul gunoiului pe care îl produc anual bucureştenii, mai bine de o treime ajunge la această staţie de sortare. Asta înseamnă aproximativ 200.000 de tone de gunoi anual. Jumătate din această cantitate se transforma aici în material valorificabil. Iar ce nu se recuperează se arde.
Investitorii privaţi spun însă că proiectul Ministerului Mediului duce la o naţionalizare a deşeurilor în România. Finanţarea de la cei care produc gunoi, marile fabrici, ar urma să ajungă doar la primării şi nu direct la centrele de reciclare, cum este acum.
Ca să nu plătim amenzi Uniunii Europene, ar trebui să ajungem recliclam 50 la sută dintre deşeuri până în 2020.
Un rol important îl au şi producătorii, care acum plătesc staţiilor de sortare pentru a aduce înapoi o parte dintre ambalaje.
Potrivit proiectului Ministerului Mediului, ar urma să primească ambalaje folosite, direct şi de la consumatori, care vor obţine 2 lei pe bucata dacă le înapoiază.
Producător: ”Este important ca ea să fie instituită pe diferite pe tipuri de ambalaje. O creştere cu 2 lei a preţului sticlei de bere poate determina consumatorul să se îndrepte către alte tipuri de ambalaje.”
Ordonanţa de urgenţă care prevede toate aceste schimbări ar urma să fie adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.