Ministrul Mediului: ”Noi ne duceam la școală cu sticle şi borcane. Să facem în continuare”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Februarie 2018 07:37
Categorie: Politic
gratiela gavrilescu

Ministerul Mediului a cuprins în bugetul din 2018 o sumă destinată sprijinirii industriei de reciclare din România, printr-o schemă de ajutor de stat, a anunţat, joi, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu.

"Cum procentul de reciclare a deşeurilor este extrem de mic în România şi cum această industrie ar trebui să o dezvoltăm şi nu oricum, am decis să prindem bani în bugetul Fondului de Mediu pentru o schemă de ajutor de stat, o premieră pentru România. Este un lucru pe care ni-l dorim să fie extins, ca, prin implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi instrumentele economice pe care Guvernul le va adopta în perioada următoare, colectarea selectivă să aibă o pondere extrem de mare, benefică pentru generaţiile viitoare nu numai din punct de vedere economic, dar cu precădere din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. În acelaşi timp, prin banii de la Fondul de Mediu, vom lansa Programul Naţional de Conştientizare, Informare şi Educare a Populaţiei, în sensul de a-i învăţa cum să colecteze selectiv. Avem deja protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii", a spus Gavrilescu, conform Agerpres.

Conform ministrului Mediului, la momentul actual, România are o rată de reciclare a deşeurilor de aproximativ 7%.

"Noi am fost obişnuiţi nu să colectăm selectiv, cum se întâmpla pe vremuri, când duceam sticle şi borcane la şcoală, un mod excepţional de conştientizare, de protecţie a resurselor naturale. Lucrul acesta trebuie să-l facem în continuare, iar măsurile o să le vedeţi", a adăugat ministrul.

Hotărârea de Guvern privind Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD) a fost aprobată în 20 decembrie 2017, acest lucru conducând la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă, din cauza luării deciziei de sesizare de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), precum şi la evitarea acordării de sancţiuni pecuniare României.

Totodată, PNGD contribuie la îndeplinirea uneia dintre condiţionalităţile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene în domeniul deşeurilor, din cadrul POIM, se subliniază în comunicat.

Pe 27 aprilie 2017, Comisia Europeană (CE) a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) şi ale economiei circulare.

Conform forului european, autorităţile române trebuiau să revizuiască şi să actualizeze Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, cel târziu în 2013. Comisia a iniţiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în septembrie 2015 şi a trimis României un aviz motivat în mai 2016, solicitându-le autorităţilor să adopte rapid aceste instrumente de baza prevăzute de legislaţia în materie de deşeuri.

Executivul comunitar afirma că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

gratiela gavrilescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Apariție neașteptată a lui Justin Trudeau în timpul vizitei sale oficiale din India
Apariție neașteptată a lui Justin Trudeau în timpul vizitei sale oficiale din India
Fostul ministru Codruţ Sereş, eliberat condiţionat: ”Viaţa în puşcărie nu este uşoară”
Fostul ministru Codruţ Sereş, eliberat condiţionat: ”Viaţa în puşcărie nu este uşoară”
VIDEO PROTVPLUS.RO
dancila, iohannis
Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern
Cioloș a anunțat planul prin care noul partid PLUS va încerca să blocheze OUG pe amnistie
Băsescu: România va prelua preşedinţia UE cu doi oameni cheie, acuzaţi de înaltă trădare
Iohannis, mesaje despre o OUG de amnistie și grațiere și referendum privind Justiția
Iohannis: Vom arăta că putem să exercităm o preşedinţie bună a Consiliului UE
Iohannis, despre acuzația de înaltă trădare a lui Dragnea: ”O fantezie a pesediștilor”
Ion Iliescu
Ion Iliescu acuză ”Le Figaro” de fake news. Articolul apărut în publicația franceză
După ce l-a acuzat pe Iohannis pe antisemitism, Ilan Laufer a devenit consilierul lui Dăncilă
Ce șanse are PSD cu plângerea pentru trădare împotriva lui Iohannis: ”Să fim serioși!”
Lovitură pentru Ponta. 2 deputați din Pro România s-au răzgândit și s-au întors la PSD
Cătălin Rădulescu, PSD: ”Faptele de corupţie să fie în ordonanţa de graţiere şi amnistie"
Cătălin Rădulescu, despre Klaus Iohannis: ”Minciuna este socotită tot la înaltă trădare”