Li se ia gunoiul de la ușă, gratis, dar tot nu îl sortează. Vecinii își fură între ei pungile
Situaţie greu de înţeles la Galaţi unde, deşi li se ridică gunoiul de la uşa apartamentului, locatarii refuza să îşi colecteze deşeurile selectiv.
Primăria a făcut un program pilot la o asociaţie cu aproape şase sute de locuinţe: oamenilor li se dau saci menajeri şi, de două ori pe săptămână, li se iau pungile chiar de la uşă. Oamenii, însă, mai mult vorbesc decât fac şi, culmea, au ajuns să îşi fure între ei sacii distribuiţi gratuit de primărie.
Antoaneta este femeie de serviciu şi, de două ori pe săptămână, strânge gunoiul de la uşile apartamentelor şi îl duce în fata scării.
Reporter: "Câte pungi aţi găsit aici?”
Antoaneta: ”Trei.”
Reporter: ”Nu e puţin, doamnă, trei pungi la un bloc întreg?”
Antoaneta: ”Astăzi e cât de cât mai mult, faţă de data trecută. Săptămâna trecută am avut o singură pungă aici"
Un singur sac de gunoi selectat la o scară de bloc cu 29 de apartamente! Din faţa blocului, angajaţii de la serviciul de salubritate îl încarcă în maşini şi îl duc la staţia de sortare.
Pe scara blocului, toată lumea pare să ştie ce are de făcut, mai ales că s-au cheltuit bani şi pe pliante şi afişe informative. În practică, însă, oamenii îşi duc deşeurile tot cu găleata, la tomberoanele dintre blocuri.
Elena Cucută, administratorul asociaţiei de proprietari: "Au fost locatari care şi-au furat între ei sacii lăsaţi la uşă. Da, da. Chiar şeful de scară a găsit un bătrân care umbla din uşă în uşă, aduna sacii de la celelalte uşi."
Vasile Tașcă, director adjunct Serviciul Local de Salubritate: "În prima zi de colectare am avut un procent de 9,89 la sută. Am ajuns la 37,02 la sută, mulţumindu-le locatarilor acestei asociații pentru colaborare şi speram să ajungem la un grad de 55 la sută."
Proiectul pilot de colectare selectivă a gunoiului durează două luni, după care primăria va decide dacă îl va extinde la nivelul întregului oraş.