Statul ia în sfârșit măsuri mai dure împotriva celor care maltratează animale, iar zoofilia este de acum considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoarea.

Legea a fost schimbată, iar amenzile chiar se triplează.

După vechea lege, un individ din Neamț, de exemplu, care a schingiuit și ucis trei câini, scapă doar cu 24 de ore de arest.

În localitatea Alexandru cel Bun din Neamț, un individ de 30 de ani a fost filmat de vecinul său în timp ce pune trei câini să se lupte între ei. Apoi, i-a omorât pe cei trei câini.

„Un pericol atât pentru animale cât și pentru oameni”

Cătălin Pavaliu, Asociația SKY: „Imaginile sunt foarte clare, nu știu ce ar mai trebui pentru ca acest criminal să fie în afara societății. El este un pericol atât pentru animale cât și pentru oameni. Bănuiesc că în mintea lor aceste fapte sunt ceva bun, ceva care le aduce faimă. Acesta fiind și motivul pentru care le fac publice în mediul online.”

După audieri, individul a fost reținut 24 de ore și cel mai probabil va scăpa cu atât.

Georgiana Pușcașu, agent principal de poliție IPJ Neamț: „Întrucât bărbatul în cauză ar fi comis infracțiunea în cursul lunii martie, fapta se pedepsește conform legii 255/2004 privind protecția animalelor cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă și nu intră sub incidența noilor modificări legislative.”

Un cățel a fost maltratat în București în mai

Și în Capitală, un metis de Westie, care are doar un an și jumătate, a ajuns în adăpostul de animale Pallady, acum două săptămâni, după ce a fost maltratat în public de stăpân.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Cățelul prezenta șchiopături la membre, în urma radiografiilor s-a constatat că într-adevăr suferise o fractură mai veche. Vorbim despre proprietari iresponsabili care neglijează animalele, nu le hrănesc corespunzător ori nu le oferă un adăpost. Conform modificărilor, și pentru aceste fapte poate fi emis un ordin de plasare.”

Noua lege modificată prevede acum pedepse mai mari: se dublează şi chiar triplează amenzile şi condamnările.

Zoofilia va fi acum pedepsită 

Daniel Radu, șeful Poliției Animalelor: „Majorarea pedepselor cu închisoarea de la doi la șapte ani pentru uciderea animalului, schingiurea, organizarea de lupte și zoofilia. Zoofilia, o infracțiune care nu era anterior reglementată de niciun act normativ și care, din păcate, este întâlnită uneori în practică.”

De asemenea, și interventiile chirurgicale estetice cum sunt tăierea urechilor sau a cozii animalelor se pedepsesc cu închisoarea de la șase luni la trei ani. Sunt vizați și stăpânii, si medicii veterinari.

Din păcate, aceste practici ilegale sunt încă dese.

Vânzător voce: „Coada este deja tăiată, iar urechile dacă vă doriți, se pot cupa.”

Reporter: „Și unde se poate face procedura asta?”

Vânzător: „Cuparea se poate face la orice cabinet veterinar, noi putem recomanda eventual un cabinet.”

Intervențiile chirurgicale, „un act de cruzime”

Profesor universitar Dr. Mario Codreanu: „Aceste intervenții chirurgicale reprezintă un act de cruzime, barbarie și este evident în contradicție cu legislația.”

Vor fi aspru pedepsiți și cei care separă puii de mamă, ca să îi vândă mai devreme de opt săptămâni.

Doar în 2021 au fost salvate și plasate în adăpost 1.155 de animale și au fost întocmite 1.175 de dosare penale.

Cei de la politia animalelor au primit peste 600 de sesizări numai prin Sistemul Național Unic de Urgență 112.

CITEȘTE ȘI: The Guardian menționează România printre țările lumii care „erodează” dreptul la avort. Ce arată statisticile

Criza climatică ar putea crea viitoare pandemii. Cercetători: Peste 15.000 de viruși se vor răspândi