Criza climatică ar putea crea viitoare pandemii. Cercetători: Peste 15.000 de viruși se vor răspândi
Cercetătorii americani au descoperit că vor exista cel puțin 15.000 de cazuri în care virușii se vor transfera între specii în următorii 50 de ani.
O nouă lucrare științifică în Nature, citată de The Guardian, a dezvăluit că criza climatică va ajuta la răspândirea „devastatoare“ de boli care vor pune în pericol oamenii și animalele și va crește riscul de viitoare pandemii.
Din cauza încălzirii globale, multe specii de animale vor fi nevoite să găsească alte habitate și vor cauza un schimb de paraziți și patogeni cu care nu au mai interacționat, lucru care mărește riscul de transmitere a acestora către oameni, au spus cercetătorii.
„Următoarele decenii, mai bolnave“
Gregory Albery, expert în ecologia bolii la Universitatea Georgetown, care a contribuit la cercetare, a spus că descoperirile făcute arată că „următoarele decenii vor fi nu doar mai fierbinți, ci și mai bolnave“.
Albery a spus că echipa lui a găsit dovezi științifice că bolile vor apărea printr-un mecanism „nou“, cu potențial „devastator“ și că ”probabil vor avea implicații și pentru noi“ [oamenii].
Albery a adăugat că și dacă omenirea va adopta măsuri drastice acum împotriva încălzirii globale, este prea târziu pentru a preveni transmiterea unora dintre viruși. Așadar, liderii politici trebuie să asigure o infrastructură de sănătate pentru oameni și animale pregătită pentru aceste scenarii, a mai spus el.
Peste 10.000 de viruși capabili de a infecta oamenii, în urma activităților umane
Lucrarea a dezvăluit că peste 10.000 de tipuri de viruși capabili de a infecta oamenii circulă „în tăcere” în populațiile de animale sălbatice, ca urmare a distrugerii habitatelor acestora pentru agricultură și extindere urbană.
Studiul a mai preconizat că schimbările climatice, chiar și dacă vor fi menținute la un nivel scăzut prin schimbări în modul în care trăim și folosim resursele planetei, vor cauza transmiterea a peste 15.000 de viruși.
Cercetătorii au avertizat că riscul de boli cauzate de criza climatică nu este unul îndepărtat. Unul dintre autorii studiului, Colin Carlson, a spus că schimbarea care se petrece în ecosisteme este „uriașă“, dar „preponderent neobservată“.
„Viitor foarte urât pentru oameni și animale“
Aaron Bernstein, director interimar al centrului pentru climat, sănătate și mediu global la prestigioasa Universitate Harvard a spus că fără investiții majore în prevenirea pandemiilor prin conservarea habitatelor animalelor sălbatice, „numai bogații vor putea îndura apariția bolilor, care este mai probabilă ca niciodată“.
Iar Peter Daszak, președinte al Alianței EcoHealth, o organizație non-profit care lucrează pentru prevenirea pandemiilor, a spus că deși efectul negativ al oamenilor asupra mediului înconjurător este cunoscut ca un factor de risc pentru boli, „viziunea studiului ne arată un viitor foarte urât pentru oameni și pentru animalele sălbatice“.
Sursa: The Guardian
Etichete: coronavirus, criza climatica, incalzire globala, virusi, pandemii,
Dată publicare:
28-04-2022 22:29