Masca nu va mai fi obligatorie pe plajă, de la 1 iunie. Ce trebuie să știe turiștii pentru acest sezon estival
De la 1 iunie, masca nu va mai fi obligatorie pe plajă, în cazul în care v-ați făcut planuri de concediu la mare.
Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a ajuns joi pe litoral. Pe plajă, șezlongurile vor fi amplasate la cel puțin doi metri distanță, iar hotelurile și localurile s-ar putea deschide cu totul pentru cei vaccinați.
Îmbrăcat lejer și cu o șapcă pe cap, premierul s-a întâlnit cu reprezentanții industriei ospitalității de pe litoral. Discuția a pornit de la ce se întâmplă în acest moment la malul mării: hotelurile pot funcționa la 70% din capacitate, terasele sunt deschise doar până la ora 22, iar masca este obligatorie chiar și pe plajă. De la 1 iunie vin însă schimbări.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Florin Cîțu, premierul României: ”Pentru 1 iunie vom elimina măștile de pe plajă, e consens. O distanțare pe plajă cu care industria este de acord."
Pe plajele extinse de pe litoral au început deja să apară șezlongurile, amplasate la distanță. Rămâne de văzut însă cât de mult se va respecta regula. În unele locuri, ca măsură suplimentară, distanța a fost mărită și mai mult de doi metri.
Măsura distanțării șezlongurilor este valabilă încă din sezonul trecut. Paturile de plajă trebuie să fie depărtate la o distanță de cel puțin doi metri. De exemplu, pe o plajă, managerii au decis să amplaseze șezlongurile și umbrelele la peste patru metri distanță, tocmai pentru a le asigura și intimitate clienților.
Hotelurile s-ar putea deschide la capacitate maximă, dar numai pentru cei vaccinați. Deja, mai multe localuri și unități de cazare de pe litoral au afișat mesaje prin care își anunță clienții că tot personalul a fost vaccinat. Astfel de afișe vor fi lipite pe toate geamurile restaurantelor de pe litoral.
Mariana Bajdechi, manager restaurant: ”Noi am reușit să vorbim și să-i convingem că este foarte important să repornim și să fim în siguranță atât ei, cât și clienții care vor servi masa la noi, să se simță în siguranță și din acest motiv am reușit să imunizăm tot personalul de servire ospătari și barmani, deci cei care iau contact cu clienții să fie imunizați."
În acest fel, și angajații și clienții se simt în siguranță.
Ana, ospătăriță: ”L-am făcut pentru că este necesar pentru muncă, atunci când mergi la mama acasă, am și părinții și bunici. Nu vreau să expun pe nimeni riscului, nici clienții restaurantului."
Reporter: ”E important pentru tine să știi că personalul care iți aduce mâncarea este vaccinat?”
Bărbat: ”Da, este un lucru important, pentru că îmi oferă o siguranță când ies în localuri. Ies destul de des și mi se pare un lucru bun."
Deocamdată, oficialii încearcă să pună la punct modalitatea prin care hotelurile de pe litoral vor verifica dacă turiștii sunt vaccinați. În același timp, autoritățile din Constanta speră ca lucrările pentru lărgirea plajelor să fie terminate mai devreme de 1 iulie, termen avansat de constuctorii olandezi.
Dacă tot a ajuns pe litoral, premierul Cîțu și-a făcut timp și pentru o plimbare pe plaja din Mamaia.