Mărturii șocante. Bolnavii Covid-19 treziți din comă spun că ar fi preferat să moară

Dată publicare: 06-07-2020 11:48
Dată actualizare: 06-07-2020 14:38
Sursa: Mirror


Mărturii șocante. Bolnavii Covid-19 treziți din comă spun că ar fi preferat să moară

Bolnavii critici de Covid-19 experimentează traume mentale și fizice atât de devastatoare când se află în comă încât la trezire spun că ar fi preferat să moară. Astfel de pacienți au nevoie de ani de zile pentru a se recupera.

 

Când sunt în comă, pacienții se luptă cu o stare de conștiință alterată, care îi determină să sufere deliruri și halucinații ce duc la confuzie.

Dr. Zudin Puthucheary, consultant medical la un spital din Londra, spune că traumele mentale și fizice suferite de pacienții cărora li se induce coma sunt devastatoare, iar supraviețuitorii se confruntă cu un drum lung și dureros spre recuperare, scrie Mirror.

”Unii vor putea spune abia peste 2-3 ani că sunt fericiți că sunt în viață”, a spus doctorul.

”Mulți spun că mai degrabă ar fi murit, iar aici este vorba despre ceea ce oameni consideră a fi o bună calitate a vieții”, a mai declarat dr. Putchucheary

Expertul a spus că pacienții se confruntă cu o astfel de luptă pentru a se recupera nu doar din cauza bolii lor critice, ci și din cauza medicamentelor necesare pentru a se trata.

Când un pacient este în comă, a spus el, cea mai mare problemă imediată este pierderea de mușchi, astfel încât pacienții se chinuie apoi să înghită alimente sau să bea apă pe cont propriu.

Pacienții bolnavi critici în comă, de vârstă activă, pierd aproximativ 2-3% din masa lor musculară pe zi, ceea ce pentru un pacient de 90 kg ar însemna o pierdere de 1-2 kg pe zi.

Unii au nevoie de traheotomii care să îi ajute să respire și să se hrănească prin tuburi.

De asemenea, pacienții se luptă cu o stare de conștiință modificată, ceea ce înseamnă că suferă de iluzii și halucinații, știind pe de altă parte ce li se întâmplă și cine îi vizitează.

Cineva în comă chiar și pentru doar 10 zile se poate aștepta la „luni și luni” de recuperare spitalicească, a mai spus dr. Puthucheary, lector principal în medicină de terapie intensivă la Universitatea Queen Mary din Londra.

 

Recuperarea durează și cinci ani. Unii nu-și revin niciodată

 

Când un pacient ieșit din comă pleacă din spital are nevoie de reabilitare intensă pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

Este probabil să aibă nevoie de ajutor inclusiv pentru mișcările de zi cu zi, cum ar fi coborâtul din pat și să mersul la baie.

Unii pacienți care au fost în comă nu vor mai fi în stare să lucreze din nou după ce ies de la terapie intensivă, a mai spus dr. Puthucheary.

”Pacienții au o mulțime de halucinații și tulburări de stres post traumatic, vor avea adesea anxietate și depresie, care pot dura ani și ani”, a completat doctorul.

Impactul fizic pe termen lung asupra pacienților cu coronavirus sunt încă studiate de experți din întreaga lume.

Unii pacienți au suferit leziuni permanente la plămâni, rinichi și inimă și chiar leziuni cerebrale.

 

Sursa: Mirror, Cristian Anton


VIDEO PROTVPLUS.RO